Разкриха какво се случва с тялото ни, ако си легнем, веднага след хранене

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Хората са склонни да се чувстват сънливи веднага след хранене и не искат нищо друго освен да подремнат. Но, както се оказва, точно това трябва да избягвате да правите. Сънят или дори простото лягане веднага след като сте се нахранили може да има някои наистина неприятни последици. Може дори да разпознаете някои от симптомите, но никога не сте осъзнавали, че дрямката ви след хранене ги е причинила.

Като например:

1. Може да получите киселини

Обикновено киселината, произведена при храносмилането на вашата храна, се съдържа в стомаха. Гравитацията е от голяма помощ тук, тъй като принуждава потока на течността надолу. В легнало положение киселината се движи през стомаха и може да влезе в контакт с чувствителните части на храносмилателната система. Това може да доведе до киселини, болезнено усещане за парене в гърдите или гърлото.

2. Качеството на съня се влошава

Ако сте яли голямо количество храна непосредствено преди сън, пълният процес на храносмилане продължава, докато спите. Причината за лош сън може да е различна за всеки. Възможно е умът ви да е по-активен по време на етапа на метаболизма, което ви кара да спите по-малко дълбоко. Друга причина може да е, че сте будни поради симптоми на киселини. Зависи също какъв вид храна сте яли и колко от нея сте яли.

3. Ярките сънища или кошмари стават по-чести


И тогава има тези лоши сънища. И както беше споменато малко преди, задействането на вашия метаболизъм кара мозъка ви да стане по-активен. Навлизате в така наречения сън с бързо движение на очите (REM), което е времето, в което се случват повечето сънища. Така че, ако забележите, че сънувате наистина ярки или може би дори зловещи сънища, опитайте се да спрете да ядете толкова близо до времето за дрямка.

4. Ще се събуждате с желание да уринирате по-често

Някои хора изпитват повишена нужда от уриниране през нощта, което е известно като никтурия. Това може да е свързано с количеството кофеин в храната, която ядете. Това означава, че храната ви може да е диуретик, или с други думи, кара ви да пикаете повече. Може, разбира се, да се намери в кафето. Но това, което не много хора знаят, е, че той присъства и в чая, всички печени десерти, съдържащи шоколад, и някои лекарства.

5. Може дори да напълнеете

Когато си легнете в леглото веднага след хранене, вие не давате на тялото достатъчно време да изгори калориите от вашата храна. Така че, въпреки че може да се чувствате много сънливи след обилно хранене и да се тръшкате на дивана за кратка дрямка е всичко, което искате да направите, по-добре е да се опитате да останете будни, ако не искате нежелани (и ненужни) килограми да се скрият прокрадвам се.

Бонус: Колко дълго трябва да изчакате да заспите след хранене

За да предотвратите появата на проблеми като киселини или безсънни нощи, трябва цялото съдържание на стомаха ви да се е преместило в тънките черва, преди да подремнете или да си легнете през нощта. Диетолозите казват, че това става за около 3 часа. Това е само насока, но определено трябва да имате предвид.