Спаначена яхния с картофи

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

спанак - 300 г пресен

картофи - 3 бр. около 500 г

моркови - 1 бр.

лук - 1 връзка пресен

олио - 50 мл

брашно - 1 с.л.


червен пипер - 1 с.л.

сол

черен пипер

джоджен - пресен

девесил - пресен

магданоз - пресен

 

Начин на приготвяне:

За тази вкусна спаначена яхния измийте добре спанака и отстранете дръжките.

Загрейте около литър вода и щом заври, бланширайте спанака за около минута-две - колкото да омекне.

Нарежете лука и картофите и настържете моркова.

Загрейте олиото и задушете лука и моркова за кратко заедно с няколко лъжици вода.

Щом водата се изпари и лукът омекне, прибавете лъжица брашно и червен пипер и ги запържете за кратко.

Веднага налейте около литър гореща вода и разбъркайте.

Към врящия бульон добавете картофите, сол и черен пипер на вкус и оставете яхнията да се готви до готовност на картофите.

След 20 на минути добавете спанака към картофената яхния, нарязан на ситно, както и пресни джоджен, девесил и магданоз.

Оставете постна спаначена яхния с картофи да къкри още 10 минути.