Изпитвате постоянна болка без реална причина? Имате нужда от тази рецепта!

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Един от най-ефикасните методи за борба с хроничната болка е насищането. То може да се постигне, като се пият по осем водни чаши вода на ден. За по-възрастните това е от съществено значение, тъй като последните изследвания разкриват, че дехидратацията може да играе важна роля за началото на хроничната болка, дължаща се на изсъхване на гръбначните дискове. Забележете, че когато тялото усеща жажда, вече е настъпила частична дехидратация. Затова трябва да опитаме да задоволим нуждите на организма от течности, преди да ги усетим.

Освен водата, екологично чистата храна и зеленчуците и някои определени сокове създават киселинно-основен баланс в организма, което е от значение за премахването на болката. Излишната киселинност подпомага стимулацията на периферната нервна система и увеличава нашето възприемане на болката.

С алкализирането на организма тази стимулация може да се предотврати. Още повече соковете от растителен произход представляват обилен източник на фитохимикали и антиоксидантни витамини, минерали и ензими.

Активността на тялото също може да се окаже дълбоко въздействие върху здравето. Според д-р Емануел Ревичи, известен преподавател и изследовател по въпросите на здравето, който е посветил голяма част от живота си да раздели леченията за болката, усещането за нея може да се облекчи значително с подобряването на хранителните ни навици. Д-р Ревичи е успял да отстрани острата болка от рак на панкреаса чрез повишаване на pH-нивата в организма на пациентите си. Докато излишъкът на кисели храни може да доведе до акумулиране на рискови отпадъчни продукти в организма, последните изследвания на обичайната американска храна разкриват, че 80% от нея е киселинна, а 20% — алкална. В здравословното хранене това съотношение трябва да е точно обратното.

Добър пример за алкална храна са соята, картофите, пъпешът и лимоните: тези храни помагат на тялото да отстрани вредните натрупвания. Важно е да се отбележи, че съществуват полезни форми на киселина, която може да се получи от кокосов орех, бразилски ядки, цариградски лешник, американски орех и гръцки орех. И въпреки че различните бобови храни — черен фасул, адзуки, грах, фасул, зелен фасул, син боб, червен боб, бял боб и шарен боб, показват резултати в киселинния обхват на pH-скалата, те също се смятат за здравословни киселини. Същият принцип може да се приложи спрямо овесените ядки, ориза и житото на зърна.

Негативните киселини обикновено се регистрират в най-ниския обхват на pH-скалата, което означава, че те са силни киселини. В тази категория влизат червените меса. Ако основата на храната, която приемате, се базира на киселинната част от pH-скалата, вие трябва да неутрализирате организма си, като се концентрирате върху повече алкални храни.