Кое е по-полезно за компютъра ни: да го изключим или да го сложим в заспиващ режим?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

В края на работния си ден обикновено изключваме лаптопите си и се отдаваме на почивка. Според проучване на международната организация по киберсигурност Panda Security 37% от анкетираните изключват компютъра си всяка вечер.

Но кой е прав: тези, които изключват компютъра си всяка вечер, или тези, които го оставят включен?

Ако погледнете опциите за „изключване“ на вашия компютър, ще видите „Заспиване“, „Изключване“ и „Рестартиране“.

„Режимът на заспиване поставя системата ви в режим на ниска мощност, но вашите приложения и данни все още са в системната памет“, казва агентът на Geek Squad Дерек Майстър.

Това има своите плюсове и минуси. „Режимът на заспиване ни помага да стартираме компютъра по-бързо, но също така увеличава възможността от загуба на данни, ако системата неочаквано загуби захранване“, казва той.

В зависимост от вашия компютър, той може също да има режим на хибернация. Хибернация възниква, когато не сте използвали лаптопа си за известно време (час или два) и компютърът отива една стъпка по-далеч от заспиването в хибернация. Хибернацията може да отнеме малко повече време, за да се събуди компютърът, но е по-безопасно, ако захранването спре, тъй като записва данните от текущата сесия на твърдия диск.

В крайна сметка и двата режима са сходни. „Режимите по същество са начин за пестене на енергия, като същевременно програмите и файловете остават отворени, така че всичко е както сте го оставили, когато се върнете към компютъра си“, казва Майстер.


Изключване затваря всички програми и файлове, които сте отворили, но не изключва ядрото на Windows, което е ядрото на операционната система. То позволява на софтуера и хардуера да функционират заедно. Рестартирането всъщност ще затвори всичките ви файлове, в допълнение към ядрото на Windows, преди да възобновите операциите.

Добре, но трябва ли да изключвате компютъра си всяка вечер?

Краткият отговор е не.

По-дългият отговор: Зависи.

 

Режимът на заспиване през нощта може да бъде от полза, тъй като може да му позволи да изпълнява всички планирани задачи за поддръжка – помислете за цялостно системно сканиране за вируси, пълно архивиране на твърдия диск или проверка за софтуерни актуализации, казва Майстер. „Софтуерът за сигурност ще извършва фонови сканирания, докато компютърът е неактивен, както и софтуерът за архивиране.“

Може да забележите нещо друго - прекаляване с режима на заспиване. Тогава компютърът ви започва да реагира по-бавно.

Ако определени програми изостават или файловете не се зареждат правилно, Meister препоръчва да рестартирате компютъра си. Това рестартиране ще помогне за изчистване на временни проблеми и ще освободи памет от всички фонови приложения, които не са затворени правилно.

„Мислете за рестартирането като за почистване на всички документи на бюрото ви. Подреждането им ви дава чисто работно пространство сутрин, докато режимът на заспиване или хибернация оставя вашите файлове и папки навън", казва той.

Ако държите компютъра си включен цяла нощ, е добра идея да си създадете навика да го рестартирате веднъж седмично. Винаги е добре да инвестирате в предпазител от случайни токови удари и прекъсвания, за да предпазите всеки лаптоп или компютър, който е свързан към тока, в случай на загуба на захранване.

„Може би е добре да изключите компютъра си, ако няма да го използвате през следващите няколко часа, например в края на работната смяна или когато си лягате“, предлага Майстър. „По този начин вашият компютър не е пренатоварен със задачи и готов за следващия ден.“