Ако пиете твърде много кафе, тялото ви ще се промени много - ето как

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Независимо дали отпивате горещо капучино на път за работа или се отдадете на сладко лате по време на почивка, трудно е да си представите ден без кафе. И тъй като ни помага да си възвърнем енергията за нула време, много от нас не могат да устоят на изкушението да изпият няколко чаши, за да се заредят със сили за дългия ден.

Вижте как ще се промени тялото ви, ако консумирате твърде много кафе:

1. Ноктите ви ще се променят

Освен че ви кара да се чувствате нервни, пиенето на твърде много кафе може да попречи на усвояването на желязото и да причини анемия. Това доста често срещано състояние засяга количеството здрави червени кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите на тялото ви, и ви кара да се чувствате слаби и уморени. Освен ниската енергия, анемията може да повлияе на външния вид на ноктите ви, като ги прави по-чупливи.

2. Може да причини проблеми със стомаха

Ако някога сте чувствали, че пиенето на твърде много чаши кафе ви кара да ходите до тоалетната по-често, всъщност има научно обяснение за това. Тъй като кафето е киселинно, то дразни стомашната ви лигавица и причинява спазми, което от своя страна може да доведе до диария. Може да изпитате тези неприятни последици, дори ако пиете безкофеиново, така че е по-добре да наблюдавате приема на кофеин и да изберете по-малко киселинни напитки.

3. Може да ви причини главоболие


Въпреки че много хора се надяват, че една гореща чаша кафе ще премахне досадното главоболие, всъщност може да го влоши. Кофеинът ви кара да уринирате по-често, което леко дехидратира тялото ви и може да причини главоболие. Въпреки че около четири чаши сварено кафе на ден се считат за безопасно количество кофеин за здрави хора, в действителност повечето от нас могат да понасят много по-малко, а твърде много кофеин може да ви причини болезнени мигрени.

4. Може да доведе до по-бързо стареене на кожата ви

Въпреки че кафето е богато на антиоксиданти, които предпазват кожата ви от вредните свободни радикали, пиенето на твърде много от него може да намали колагена в клетките ви. Тъй като колагенът е жизненоважен за постигане на плътен и младежки тен, консумацията на твърде много кофеин може да накара кожата ви да стане по-малко еластична и по-уязвима към фини линии и бръчки.