Земеделци в блока

icon
Sofialive.bg

Няма нищо по-вкусно от храна, която сме отгледали сами, с ей тия две ръце. И въобще не е задължително да разполагаме с няколко декара селски двор, трактор и мазоли от къртовски труд (или с баба и дядо, които ни зареждат с домашна лютеница и розови домати). Собственоръчно произведената чиста, жива и здрава реколта няма да разбие на пух и прах ореола ни на модерни градски копелета, а в събота ще се снабдим и с най-подробни указания как става това - на семинара-работилница Направи си сам вкусна био-градинка от серията Уроци от природата за всички.

Двама от лекторите са добре познатите ни герои от Форум Храна на Горичка - пионерът на био-динамичното земеделие в България чичо Митко (Димитър Стоянов) от с. Бачково и пермакултурният дизайнер Сава Чанков от кв. Лозенец, който вече ни заби с култовата реплика „Копането е вредно. Освен това има едни нечовеци, които го правят по-добре от нас - кокошките."

sava_chankov_1_640
Градинката на Сава през есента

Двамата ще споделят опит и идеи от градините си, като общият принцип на пермакултурните и био-динамичните стопанства е, че веднъж проектирани умно и синхонизирано с природните процеси, започват да дават повече и по-качествена продукция. При това с драстично по-малка намеса и усилия от наша страна, отколкото в стандартното земеделие. Как иначе двама пенсионери - чичо Митко и съпругата му, биха могли съвсем сами, без машини и без химически препрати, да се справят с 3.5 декара, 120 овошки, лозе и общо 65 култури?

Ами мулчираш ли например, ще поливаш 10 пъти по рядко. Орането и копаенето повече пречат, отколкото помагат, а за кокошките вече стана дума. Ако засадиш заедно моркови и лук, морковите ще пазят съседа си от луковата муха, а той ще им върне жеста със своите вещества, които пъдят гризачите. Чичо Митко специално следва и Лунния календар на Мария Тун, като съобразява всяка дейност в градината с влиянията на луната, слънцето, планетите и космическата енергия.

sava_chankov_2_640
Същото място през зимата

Сега си пусни видеата от Горичка за надъхване (чичо Митко, Сава) и след това ела в Червената къща да си оформиш конкретен план за действие, без значение дали имаш няколко сандъка на балкона, личен двор или обща градинка пред блока (или дори на покрива му, както ще видим). Семинарът е ориентиран изцяло практически и ще ни подкове сериозно със схеми за засаждане, дължина и дълбочина на лехичките, указания за работа с Лунния календар и пълен комплект информация колко пари, време и труд ще ни струва една домашна био-градинка. Ако вече имаш опит, носи си и семена за размяна в паузите.

sava_chankov_3_640
А така изглежда дни преди началото на пролетта

Накрая екипът на фондация „ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" - Мария Димитрова и Елена Анастасова, които са и организатори на семинара, ще ни разкажат как със задружен труд и страшен кеф деца, родители и възпитатели от целодневна детска градина №93 „Славейче" направиха първата образователна вкусна био-градинка в София и продължават да се грижат за нея. Този проект се оказа толкова прекрасен и плодотворен, че ще бъде продължен със създаването на нови десет, а ако хлапето ти ходи на общинска детска, пусни им мухата - срокът за кандидатстване е 14 март.


Направи си сам... е в Червената къща тази събота, 10 март, от 9:30 до 17:30.
Входът е 20 лв. с предварителна регистрация
или на място в деня на събитието.
Парите от билета отиват за детската образователна билкова градина
в еко-ферма
Елата в Плана

Текст Елена Друмева / Фотография Сава Чанков

Слушали сме много за пропастта между поколенията, но с нея не я усетихме - тя е забавна, кокетна и пълна с живот