Екипите на Евро 2020: Кои цветове са най-успешни според историята?

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images/Guliver

Има моменти, в които човек би могъл да се замисли с какво точно са облечени любимите играчи. Свикнали сме да виждаме доста странни решения. Това не трябва да ни изненадва, особено след като можем да забележим, че Nostrabet предлагат много любопитни факти, които може да видите тук, като не трябва да се изненадвате от цялата идея. Все по-често попадаме на гнева на дизайнерите, но нека видим някои от най-интересните и успешни цветове, които са помогнали, поне според по-суеверните футболисти, за крайният футболен резултат.

Според голямата легенда, всичко започва с червеният цвят, като именно той  се смята за най-успешен. Ако фланелката на един футболист е червена, имаме добри новини. Освен това бонус точки се дават на червените чорапи,  червени кантове и други. Това означава, че на настоящия турнир ще видим много скандали, особено след като цели 13 страни трябва да съчетаят късметлийски цвят.

Това означава, че Австрия, Белгия, Хърватска, Чехия, Дания и дори Северна Македония ще влязат в големите скандални предизвикателства.  Сините са успели да спечелят само 4 пъти, докато оранжевите екипи едва 1 път. Впрочем забавно е, че оранжевите нямат загуби  на финал, но очевидно загиват много по-рано. Що се отнася до останалите части от екипа, червеният цвят, ако се използва и върху друг елемент, на този етап е дал 11 победи и 11 загуби на финал, следователно е трудно да сме красноречиви по темата, белите добавки са по-скоро губещи - 15 победи и 20 загуби, докато оранжевите отново имат 3 победи, но никой не ги е използвал за загуби на финала. Сега остава суеверните да измислят какво точно трябва да използват.

Една интересна комбинация е, че червените блузи печелят финал 6 пъти,  белите гащи имат 6 победи, заедно с белите чорапи.

Второто място е за белите блузи, белите чорапи и белите шорти, следователно изборът на екипа на Реал Мадрид - класическият такъв, не трябва да се смята за нещо особено разумно. Интересното е, че на този етап само 7 цвята изобщо са били носени на Евро финали до този момент - бяло, червено, синьо,  оранжево, черно, зелено и жълто.

Много от самите отбори на инвестират в дизайна и залагат н класиките, а и статистиката не е благосклонна особено при експерименти, а може би и самите футболисти не се чувстват толкова комфортно в тях. Само 5 отбора са излизали със своите гостуващи екипи на финал, Испания, Югославия, СССР, Италия и Гърция, като само испанците и гърците успяват да извлекат ползите. Понякога просто футболистите решават да бъдат малко  по-суеверни и наприимер Гърция избира този  екип, защото им  носи късмет при битката с Франция на четвърт финалите, но после някой забеляза, че гърците не изневеряват на тази идея и я превръщат в тенденция, с което сякаш прахосаха основната идея, но какво да се прави.

Анализаторите виждат и една  друга тенденция, ако екипите са обвързани с флагове, отборите дават доста добри резултати. Дания прави това през 1992 г.,  следвани оот Гърция през 2004 г. и някои други отбори, които са искали да хванат емоцията и всяко едно суеверие в цялата картина. Резултат от всичко това е повече от ясен, особено след като все пак има някакъв резултат, но не гарантира задължителното спечелване на играта. Истината е, че няма много гаранция за качеството на играта, особено след като видим, че повечето футболисти може и да не обърнат внимание с какво играят. Истината е, че суеверията могат да донесат малко покой и хладнокръвие и в повечето случаи се измислят подобни експерименти, с които  да се предпазят играчите с по-лабилна психика, а те никак  не са малко.