Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Щом следиш редовно сайта ни, знаеш, че Sofia Live е и своеобразен филтър за културния афиш на столицата. Сега, в началото на един от най-активните периоди в годината, решихме да синтезираме някои от по-интересните акценти в софийската програма за месеца. Ела с нас на декемврийска разходка!

Местата
Нека започнем обиколката на редакционния избор с местата, където отсядаме най-често и се чувстваме най-приятно. Естествено, нямаме намерение да изброим всички клубове и барове, затова те каним на по чашка в едно от любимите ни местнца - Bar French 75. Една от причините да се спрем на него е просторът на главното помещение и питейно-провокиращата атмосфера. Съдържанието на менюто им е отлично, а присъствието на подземен етаж, който да те раздели от желаещите тишина и спокойствие съседи прави бара по-приятния ни избор.

french_75
Bar French 75

Музиката
Коледната шапка неминуемо ще стои гордо на главата на повечето музикални (и със сигурност не само) събития в София. За парти вълната си избрахме мащабния Solar Christmas на 27 декември. Голямото име на сцената в Арена Армеец ще бъде американецът Maceo Plex, който от години се подвизава в Испания. Преди него с бийтове ще ни замерят Miguel Campbell, Miss Kittin и Shall Ocin. Родният съпорт е в лицето на Stefan Popov и Runo.

maceo_plex
Maceo Plex

Ако пулсът ти тупти в ритъма на рокенрола, превърналият се в традиция новогодишен лайв на Babyface Clan и Panican Whyasker със сигурност е събитието, което ще ти вкара адреналинният кик преди големия купон за 2015. Датата е 30 декември, а арена на вихъра е клуб Mixtape 5. Третото име тази година е на хиперенергичните Leepra Deluxe. Така де, ако ще е гарга, да е рошава.

babyface_clan
Babyface Clan / Фотография Добрин Кашавелов


Има някаква ужасно приятна тенденция всичко, което идва от Исландия да е носи елегантна атмосфера, с подчертано интелигентен почерк. Особено в музиката. Затова и изборът ни на голям концерт е шоуто на електронната група GusGus (чете се кускус), които ще свирят в студио Орфей (зад Интерпред). Гостуват тук на 11 декември, в подкрепа на деветия си албум Mexico.

gus_gus_1024
GusGus

Киното
На големите кинокомпании им стана навик да ни засилват най-приказните си ленти около Коледа. Така беше с филмите за Хари Потър, същото стана и с трилогията Властелинът на пръстените. Предшестващите я приключения на Билбо Бегинс в Хобит не правят изключение. Премиерата на Битката на петте армии - последният филм от серията на Питър Джаксън е на 17 декември. Лентата ще те хвърли от драконов огън в езерни води и в епичния сблъсък между войските на джуджета, елфи, хора, орки и зверове, който ще реши съдбата на царствата около Самотната планина.

hobbit_1024
Хобит: Битката на петте армии

От интересните ленти, малко по-далеч от блокбъстърите, изпъква Trash. Историята за трите хлапета, които първо решават, че са открили късмета си на бунище в Рио, а след това се налага да бягат от полицията и мафията, лесно се нарежда сред други силни имена на бразилското кино в последните години. Сети се например за чудесните Градът на Бога или Карандиру. Не очакваме нищо по-слабо и от Trash, който тръгва на 5 декември по кината у нас.

trash_1024
Trash

Театърът
Сигурни сме, че помниш култовата сцена, в която няколко мъже бият с подскоци шамари на навелите се през прозорците на заминаващ влак хора. Тя е от чудесната комедия от 1975 Приятели мои на Пиетро Джерми и Марио Моничели и до днес ни кара да се смеем с глас. Теди Москов и Симон Шварц са обърнали гледната точка с тяхната постановка ПриятелКи мои, която представя низ от смешни истории за жени. В ролите са Мая Новоселска, Христина Караиванова, Светлана Янчева и Албена Михова, а представлението се играе в Малък градски театър "Зад канала" на 19 и 20 декември.

Алтернативната сцена на театрална работилница Сфумато пък ни предлага Пиеса за умиране - новата постановка на Ани Васева и Боян Манчев. Завихрен между черна комедия и политическа сатира, спектакълът обра овациите на критиката с чудесните си режисьорски решения и силната актьорска игра на Леонид Йовчев, Петър Генков, Галя Костадинова, Валентин Ганев и Екатерина Стоянова. Гледай го на 23 декември в камерната зала.

piesa_za_umirane_780
Пиеса за умиране

През декември в Софийска опера и балет ще се насладим премиерно на операта Самсон и Далила. Постановката е на аржентинецът Уго де Ана, който вече работи тук миналата година когато постави пред софийска публика Аида. Спектакълът ще се играе цели седем пъти този месец, а ти избери коя дата ти е по-удобна между 11 и 21 декември.

Изложбите
Не са малко и експозициите, които разнообразяват културната програма в последния месец на годината. Освен силната изложба с маслени картини на Петер Кумранов в Altronics Art and Suspacious (1-10 декември), вниманието ни привлече и поредното събитие от серията Майстори на фотографията. След Хари Бенсън и Бен Ритър, този път Vivacom Art Hall ще ни покаже 20 мащабни фотографии и черно-бели портрети на американския фотограф Раян Макгинли. Авторът съчетава фантастични теми в урбанистична среда или сред природата, а героите на снимките му са млади хора и нашепват за хедонизъм и освободеност.

algo_by_ryan_mcginley_1024

Литературата
Едно от любимите ни литературни събития всяка година е Софийският международен панаир на книгата. Ще можеш да се срещнеш с интересни издания и най-новите предложения на десетки издателства от 9 до 14 декември в НДК. Пък и е толкова приятно да се отпуснеш в празничните дни на топло вкъщи с книга в ръка.

Фестивалите
Около Коледа и Нова година има различни концептуални предложения в афиша. Със сигурност можем да се определим като фенове на скандинавското кино и затова петото издание на фестивала Северно сияние е в топ-приоритетите ни за декември. В седмицата от 3 до 11 декември ще видим силни заглавия от северна Европа, като шведския Последната присъда на Ян Торел, отнеслия 5 награди Роберт Отвличане от Дания и финландската фантастична комедия Желязно небе, озвучена от могъщите Laibach. Обичаме така типичните хлад, прецизност и привидно спокойствие на скандинавските филми, затова със сигурност ще ни засечеш да сновем между Дом на киното, Одеон, Euro Cinema и новото G8 Cinema по време на фестивала.
severno_siqnie_1024

За десерт ти оставихме твоите коледно и новогодишно парти. Отбележи си в календара дните и местата, когато ще се съберете с колеги и приятели, със семейството и роднините и ще споделите заедно веселите празници, греяното вино и баниците с късметите. А за януарската ни програма ще научиш точно след месец.