Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Кестените валят от дърветата в парка и по старите софийски улици, слънцето свети от по-ниско през зелени, жълти, кафяви и червени листаци, нощта се удължи, а валежите все по-често напояват земята и вдъхновението на творящите. Октомври е тук с цялата си прелест, аромат на печени тикви, шума по алеите и един-два ката дрехи повече по теб. А градът е по-буден за живот отвсякога, приел обратно странстващите летни номади, заредил есенната си програма.

Местата
Малчуганите вече тръгнаха на училище, но ако искаш да обогатиш познанията им (а и твоите собствени) по много приятен, забавен и приковаващ детския интерес начин, имаме добра новина. На първи октомври отвори врати първият детски музей у нас. Музейко е детски научен център от последно поколение, който запознава децата с науката по един от най-любопитните и забавни начини, които някога сме виждали. Работното му време е от вторник до неделя, а адресът е ул. проф. Боян Каменов 3.

Музейко image

Музиката
Концертите и партитата се върнаха в клубовете и залите. Музикалната програма на октомври е пъстра като царска туршия. Ето ти няколко предложения, където можем да се засечем в тълпата.
Джазът, повярвай ни, върви много добре с есенното време. А когато ти идва на крака носител на Грами като Грегъри Портър, който миналата година отнесе музикалния приз за най-добър вокален джаз албум (Liquid Spirit), някак не върви да пропуснеш събитието с лека ръка. Американският музикант ще бъде в зала 3 на НДК на 18 октомври за петия рожден ден на ReelFeel. А ние ще бъдем на концерта със сигурност.

gregory porter image
Грегъри Портър

Ден по-рано пък, в Sofia Sound Factory идва поредното издание на голямото Metropolis парти Future Heroes. Този път, наред с родните диджеи Jassen Petrov, Miss Lidiya, Smurf и Steven (и още няколко силни имена, де), парти моуд-а ще държат на педал джедаите Markantonio и Lerio Corrado от Италия и Rebekah от Великобритания. Началото е в 22:00, а финалът ще е дълго след изгрев.
На по-тясно и интимно, в уюта на Sofia Live Club на 16 октомври ще потънеш в меките и дълбоки соул, фънк и блус песни на Инди Зара. Тя ще представи втория си албум Homeland, но разбира се, ще чуеш и любими парчета от дебюта като "The Man I Love" и "Stand Up". Денят е петък, а началото в 21:00.
И един по така клубен лайв. Великолепният Хюго Рейс се връща с австралийски блус и бригадата си The True Spirit на 29 октомври в клуб Mixtape 5. Помним първия му лайв у нас преди 3 години и беше великолепна амалгама от сърф, блус и онази лепкаво-пустинна рокенрол жега, типична за австралийската пустиня, наследена от годините му в The Bad Seeds с големия Ник Кейв.

hugo race image
Хюго Рейс


Киното
Кината също започват да се пълнят повече през октомври. Затова и премиерите този месец са повече от обикновено. Ние се спряхме на няколко имена, но, повярвай ни, програмата си струва честа сверка.
Космическият екшън Марсианецът стъпва още тази седмица по екраните у нас. А след като от НАСА разкриха, че на Червената планета има течаща вода, идеята да надникнем към, макар и триизмерно генерираната й повърхност, е доста изкушаваща.
С лице надолу гледахме на предварителна прожекция и съвсем скоро ще прочетеш ревюто ни за филма. За да не издаваме нищо предварително само ще вмъкнем, че в минималистичния филм на Камен Калев мръсотията на подземния свят у нас с пипала в Европа изобщо не е свързана с насилие, екшъни, кървища и цици. Просто няма нужда от тях, защото филмът те удря с истинността си, смелия кастинг и липсата на един слънчев лъч за стоте си минути.

с лице надолу image
Кадър от С лице надолу

Другото заглавие, което решихме да подчертаем по-дебело, е Легенда. Говорим си за екранизация по романа на Джон Пиърсън The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins и разказва за живота и престъпната кариера на братята Крей. Те са реално криминално дуо от Великобритания, като са заловени и осъдени доживот през 1969. Филмът е дело на режисьора и сценарист Брайън Хелгеленд (Поверително от Ел Ей, Теория на конспирацията), а в каста влизат имена като Том Харди и Емили Браунинг. Според трейлъра сюжетът се разгръща плавно и наситено в над два часа екранно време, а атмосферата те прехвърля успешно в средата на ХХ век. Чакаме с нетърпение.

legend image
Кадър от Легенда

Театърът
Октомври е месецът, в който новият театрален сезон стартира с пълна сила. Затова и премиерите тук са най-много, а афишът е повече от интересен.
Новата театрална зала в НДК, носеща името на професор Крикор Азарян, се открива на 26 и 27 октомври с премиерата на Чайка по Чехов. Режисьор е Явор Гърдев, а в постановката ще видим Снежина Петрова, Ованес Торосян и Светлана Янчева.
Отново в НДК, на 13 и 14 октомври, Теди Москов пак ще ни върне към годините на незабравимото шоу Улицата. Вече ти разказахме за новия й живот на сцена, а този месец ще можеш и сам да се разходиш из миналото и настоящето в хумористично-ироничния спектакъл, ако си пропуснал предишните представления.

Улицата на живо image
Улицата на живо

Изложбите
Галериите също оживяват активно този месец. В немалко изложбени пространства те чакат фотографски, живописни, скулптурни и какви ли не още експозиции.
В Чешкия център например, под шапката на Фотофабрика, ще можеш да разгледаш документалната фото изложба Къде е моят дом?. В нея фотографът проф. Индржих Щрайт представя портрети на бездомни хора (втората снимка горе), заснел в силно въздействащи кадри и атмосфера.
Може и да си чувал името на Иван Петков-Турката, а може и да не си. Ако си от втория тип, ще ти споделим, че в най-активните си години (70-те и 80-те на XX век) художникът е отхвърлен от творческия живот на страната. И има причина за това. По това време във визуалните изкуства властва социалистическият реализъм, докато платната на Турката блъскат възприятията си със Салвадорски сюрреализъм. Да, може и да напомнят картините на Дали с фантастичните си сюжети и форми, но в тях прозират и типичните за онази епоха елементи като трактори и комбайни, както и солидна доза хумор. Разгледай изложбата Сюрреализъм по време на социализъм в галерия Лоранъ до 25 октомври.

Иван Петков image
Иван Петков - Антропологичен багер

Книгите
Без да сме многословни (оставяме това на писателя), искаме да ти дадем да четеш най-подходящата книга за месеца и есента - Една нощ през самотния октомври на големия майстор на фантастичната и фентъзи приказка Роджър Зелазни. В рамките на един месец, всяка вечер различни мистериозни дами и джентълмени се събират в очакване на голямо магическо събитие в края на октомври. Те са типичните свръхестествени персони, щрихирани бегло, но разпознаваемо - вампирът, чудовището на Франкенщайн, вещица... Историята разказва кучето Смрък, а действието се развива през октомври в мъгливата британска провинция. Тоест, има всичко, което е необходимо за една самхейнска приказка.

Една нощ през самотния октомври image

Фестивалите
Явно този месец ще погледаме кино. Защото от 12 до 18 октомври е фестивалът на документалното кино Sofia Biting Docs. Разбира се, салоните, в които ще се проведе са очакваните заподозрени - Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, Чешкият център и Институт Сервантес. Сред филмите, които ще видим, са Green Dream, посветен на зелените градски пространства, Still Tibet, който е портрет на тибетската култура или Food Chains, разглеждащ проблемите на съвременния свят с полярните си излишък на храна в едни страни и тоталния глад в други. Разгледай програмата му и сам прецени кои заглавия са ти най-интересни.

food chains image
Кадър от Food Chains

АлтеРнаТива
На 31 октомври е Хелоуин. Или Сауин. Може и Хоп-ту-Наа. И Алантайд. Във всички езически чествания на отиващото си лято и настъпващата зима, разглеждани и като преход между живота и смъртта преди поредното прераждане напролет, краят на октомври е ключов ден. Защо пък да не прочетем малко повече за честванията и да се оттеглим вечерта вкъщи с бутилка вино и някой подходящ филм като Слийпи Холоу на Тим Бъртън или Мъглите на Авалон. А още по-добре - уикенд в провинцията, на хижа  в гората или пътешествие до големия английски остров. Все пак 31 октомври тази година е в събота. Важното е да е интересно и да остави силен спомен, преди да потънем в ноември. Когато ще ти подготвим и следващия ни Sofia Live Guide.