Милениум през декември

icon
Sofialive.bg

Вече не е новина, че супер успешната поредица на, уви, покойния вече Стиг Ларшон (на третата снимка горе) Милениум, си има продължение. В края на август шведският журналист и писател Давид Лагеркранс (на втората снимка горе) издаде своя версия за продължение на историята. Новината е, че книгата с оригинално заглавие The Girl in the Spider's Web ще се появи и у нас идния понеделник, 30 ноември, от издателство Colibri под името Онова, което не ме убива.

Милениум. Онова, което не ме убива image

Когато стана ясно, че се готви продължение на поредицата Милениум (издадена за пръв път едва след смъртта на Ларшон през 2004), се завъртя сериозна полемика. От една страна бяха издателите на автора от Norstedts förlag, подкрепени от баща му и брат му, които държат правата върху книгите и подкрепиха продължението. От друга застанаха неговата партньорка, която обаче няма тежест в наследството му, тъй като двамата, макар и заедно над 30 години, не са встъпвали в брак, както и няколко от най-близките му приятели. Те от своя страна твърдяха, че това е чисто комерсиален ход. Романът обаче е факт и при това се радва на завиден интерес и сериозни продажби, а филмовите права вече също са продадени.

Det som inte dödar oss image
Корицата на оригиналното шведско издание

Книгата на Лагеркранс ни показва вестник Милениум, изправен пред фалит и Микаел Блумквист отчаяно търсещ сензационна история, която да вдигне рейтинга на изданието и да привлече евентуални спонсори. И понеже, който търси намира, историята каца на рамото му една вечер и го заплита във вихър между американската Агенция за национална сигурност, американската компютърна компания Солифон и руската мафия. Замесени са още шведски ченгета, IT специалисти и всякакви странни и тайни персонажи. Разбира се, това води до завръщането и на хакерката Лисбет Саландер. Оттам насетне... е, хайде да не ти разваляме кефа - отдели декемврийските часове за четене на Онова, което не ме убива.

Фотография на водещата снимка Ивайло Петров