Минута мълчание за Джон

icon
Sofialive.bg

На днешната дата надуваме апокрифните ВЕФ-ове и старите грамофони и с носталгия си спомняме как нашите са слушали тайно The Beatles, а първите им целувки и танци са се случвали на някоя от мелодиите на бунтарите от Ливърпул. Днес запазваме също и минута мълчание за най-ярката фигура от четворката, а именно единствения и неповторим Джон Ленън.

john lennon image

Ленън беше убит преди точно 35 години от Марк Дейвид Чапман. Убиецът го прострелва с 4 куршума от упор пред дома му в Ню Йорк, а след фаталната дата светът никога повече не е същият. Убийството предизвиква невиждана до този момент скръб. Над 200 хиляди души се събират за обявеното десетминутно мълчание в Сентръл Парк в негова чест. Пред дома на певеца има денонощни тълпи и планини от цветя и плакати. Всички медии променят програмите си, а в ефира на радиата почти денонощно звучат парчетата от седемте собствени албума на Джон и легендарните му хитове с The Beatles.

john lennon image

Днес убиецът Марк Чапман е на 60 години, като 35 години от тях е прекарал в затвора, а всичките му молби за освобождаване под гаранция са отхвърлени категорично, най-вече по настояване на любимата на Джон - Йоко Оно. И въпреки всичко случило се, ние се усмихваме в този мразовит декември именно заради легендата Ленън. Той ще остане и след нас, защото свободата, любовта и музиката никога не умират. А в негова чест и напук на мъглата, просто усили и попей високо. Джон би бил признателен.

Текст Михаела Самарджиева