Пешеходният Граф Игнатиев

icon
Sofialive.bg

От няколко години в София си имаме пешеходната Витошка. Дори почти изчезнаха джигитите, които профучаваха нахално в някоя къса отсечка от две малки преки на булеварда. За разлика от заведенията обаче, които обвиха с пипалата си цялото бившо тротоарно пространство, а някои дори си присвоиха пейките.

tram image

През юни ще започне работа по проекта, който ще превръщане друга емблематична софийска улица в пешеходна зона. Предвидено е новият Граф Игнатиев да бъде напълно пешеходна зона, с кратки отсечки, където ще минава една трамвайна линия или двете ще са приближени максимално, а трамвайните спирки ще бъдат леко изместени към по-просторни пространства. Ремонтът ще се проведе буквално из основи, като ще се започне от близо стогодишната канализация и цялата й периферия, ще бъдат инсталирани подземни контейнери, а рекламите, колчетата и билбордовете ще бъдат премахнати напълно.

граф игнатиев image

Наземният ремонт ще обхваща тротоарите и пътната настилка, като силно се надяваме качеството на новите материали да бъде различно от тези, използвани при ремонтите на Витошка и НДК. Една от най-обсъжданите точки по новия проект е за сергиите с книги на площад Славейков. Предвижда се площадът да бъде отворен за книжни търговци само в петък, събота и неделя, като те ще бъдат подслонени на много по-малка от досегашната площ, под специално изградена конструкция. А в останалото време от седмицата ще има повече място за пешеходци и... заведения. Остават броени месеци до началото на ремонта, а ние стискаме палци новата пешеходна улица наистина да бъде основно за пешеходци.

Ресторант с вечно усмихнат персонал, а при този има и басейн