Денят / Нещо ново

Пешеходният Граф Игнатиев

Какво ни очаква от новата безавтомобилна зона

От няколко години в София си имаме пешеходната Витошка. Дори почти изчезнаха джигитите, които профучаваха нахално в някоя къса отсечка от две малки преки на булеварда. За разлика от заведенията обаче, които обвиха с пипалата си цялото бившо тротоарно пространство, а някои дори си присвоиха пейките.

tram image

През юни ще започне работа по проекта, който ще превръщане друга емблематична софийска улица в пешеходна зона. Предвидено е новият Граф Игнатиев да бъде напълно пешеходна зона, с кратки отсечки, където ще минава една трамвайна линия или двете ще са приближени максимално, а трамвайните спирки ще бъдат леко изместени към по-просторни пространства. Ремонтът ще се проведе буквално из основи, като ще се започне от близо стогодишната канализация и цялата й периферия, ще бъдат инсталирани подземни контейнери, а рекламите, колчетата и билбордовете ще бъдат премахнати напълно.

граф игнатиев image

Наземният ремонт ще обхваща тротоарите и пътната настилка, като силно се надяваме качеството на новите материали да бъде различно от тези, използвани при ремонтите на Витошка и НДК. Една от най-обсъжданите точки по новия проект е за сергиите с книги на площад Славейков. Предвижда се площадът да бъде отворен за книжни търговци само в петък, събота и неделя, като те ще бъдат подслонени на много по-малка от досегашната площ, под специално изградена конструкция. А в останалото време от седмицата ще има повече място за пешеходци и... заведения. Остават броени месеци до началото на ремонта, а ние стискаме палци новата пешеходна улица наистина да бъде основно за пешеходци.

реклама

Цифром и словом

89

градуса под нулата по Целзий е най-ниската измерена температура изобщо, откакто хората мерят температури. Регистрирана е на руската антарктическа станция "Восток", разположена високо на леденото плато в центъра на континента.

виж всички

ПОДаРЪКА

Танцов пъзел Таратанци
Танцов пъзел Таратанци

Цена: 73 лв.

Поръчай играта с основни танцови стъпки на български хора оттук - http://taratanci.com/online_shop/

виж всички
реклама

Най-четени