Що е то да „бъдеш навреме“ в различните страни?

icon
Sofialive.bg

Да бъдеш навреме е изключително важно и служи като предварителна визитна картичка за създаване на впечатление за самия теб у срещуположния човек.

Е, колкото и да се стараем, факт е, че все някога по една или друга причина ни се случва да закъснеем. И докато в България понякога това може да се окаже проблем, а пък друг да се приеме като нещо нормално, то по Света за да бъдеш на време, трябва да знаеш някои особености. Е, нека видим как се възприема точността в следните страни:

Южна Корея

Южнокорейците са много пунктуални и за тях да бъдеш на време е от особено голямо значение. Ако закъснееш дори с една минута там, се счита за изключително неуважение и обида.

Малайзия

Ако кажеш, че ще закъснееш с 5 минути в Малайзия, преспокойно можеш направо да отидеш след един час. Закъснение до 60 минути се счита за такова, което не изисква, каквото и да е било извинение и не предизвиква нито учудване, нито чувство на неудобство.


Китай

Ако искаш да бъдеш сметнат/а за точен човек, е добре да бъдеш на мястото на срещата не по-късно от 10 минути след определения час. В противен случай „ти пишат“ закъснение и биваш белязан/а с черна точка.

Япония

Японците толкова много държат на точността, че определят дори и пристигането на влака с една минута по-късно като огромно закъснение.

Мексико

Мексиканците определено не са от най-точните хора и при тях е нещо съвсем обичайно закъснението от 30 минути за предварително уговорена среща.

Германия

Поради богатото индустриално минало на страната, в Германия се очаква човек да бъде най-малко 10 минути по-рано на ореченото място. Неслучайно немците са пословични с тяхната пунктуалност.

Нигерия

В Нигерия ако една среща е насрочена да кажем за 13:00 на обяд, това автоматично значи, че тя ще започне някъде в диапазона между 13:00-14:00, но в никакъв случай точно когато стрелките ударят нулата.

Бразилия

В Бразилия когато се прави уговорка не е необходимо да се мъчиш да си навреме, освен ако изрично не се спомене израза „English Time” (Aнглийско време). Тогава трябва да си точно,точно, ама ТОЧНО на време и да разцепиш секундата на две.

Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия закъсненията не се приемат с усмивка и е по-добре човек да е точен. Друго нещо, което се възприема зле е гледането към часовника по време на среща.

Гана

Повечето срещи се водят „гъвкави“ и хората там въобще не мислят за закъснения, по какъвто и да е начин. Реално можеш да се появиш, когато си искаш и да очакваш и обратното – някой да те изненада от нищото с присъствието си.

Индия

В Индия да бъдеш на време не се счита за кой знае колко добро качество. Разбира се хората го оценяват, но това не означава, че ще отвърнат със същата времева коректност и няма да закъснеят.

Мароко

„По Мароканско време“ може да означава, че срещата е възможно да се проведе със закъснение от един час, та чак до един ден.

Гърция

В Гърция да си точно навреме също не е кой знае колко важно, но при уговорка с някой местен, чужденците е добре да не закъсняват много. Прието е закъснението да е до максимум 30 минути.

Казахстан

Съществуват много шеги за точността на казахстанците и това, че за тях тя наистина не означава нищо. Доказателство за това е фактът, че често хората закъсняват дори за сватбите си.

Русия

Търпението се счита за невероятен добродетел в руската култура, но нещата не стоят по същия начин с това да бъдеш на време. От чужденците се очаква винаги да са навреме, но в никакъв случай те не могат да разчитат руснаците да им върнат услугата, камо ли да им се извинят за закъснението.