Безопасно лято

icon
Sofialive.bg

Докато тук в София, в средата на месец юни дъждът дави всичките ни мечти за прекарване на тихи и спокойни летни следобеди, то в източната част от страната, на Черноморието нещата са далеч по… летни. Отпускарският период от годината наближава с пълна сила и това ме наведе на мисълта, че няколко съвета за това как да прекараме едно приятно, но и безопасно лято, никак не биха навредили на аудиторията.

Ако сте от град, чийто значителна част не е покрита от плажове, то пътят до морето може да се окаже проблем. Ако сте уредили отпуската и бавно стягате багажа си за морето, това означава, че ви чака път. Няма значение на колко разстояние сте до морето – въпреки вълнението, което неминуемо ще ви придружава през целия срок на екскурзията до българските плажове, все пак не забравяйте, че вниманието е на първо място!

1. Мислете за безопасността.

Не поставям случайно тази точка на първо място. Щом можете да си позволите десет дни на море, вече знаем, че сте добри в пестенето, но пестеливостта, когато нещата опрат до багаж, не е за хвалба. Вземете си нещата, които ще ви осигурят комфортно пътуване и престой, но и успешно прибиране от дестинацията, която ще посещавате. Под неща от първа необходимост имам предвид импровизирана аптечка. Това със сигурност ще ви спести главоболия, когато настъпите нещо във водата и кракът ви предаде. Шишенце с течност за бързи промивки в комбинация с ластичен бинт, биха свършили добра работа в подобни ситуации.

2. Мислете и за забавлението.

Все пак не искам да се превръщам в досадна майка, която ви дудне за щяло и нещяло. В крайна сметка отивате на море, за да се забавлявате. Помнете, картите са задължително оръжие за всеки плажуващ. Абсолютно случайните компании на плажа, които се събират, за да поиграят Белот под чадърите, са толкова много, че може би са повече от групите с изградени стабилни приятелства. Няма нищо лошо в това. Помнете, че единственото по-лошо нещо от липсата на четвърти за Белот е нямането на карти. Затова сега спрете с четенето и отидете до първия магазин с китайски стоки и си закупете тесте карти. (Това пък е и повод да се похвалите, че ще ходите на море). 

3. Внимавайте с приема на алкохол.


Да, морските заведения са място за нощна веселба, но не са места, на които да забравяте името си. Пиенето до припадък си е олимпийска дисциплина, в която българинът не се задоволява с ниска позиция в класирането. Репутацията обаче не е тотем за неприкосновеност – внимавайте. По морските нощни клубове и заведения са се случвали най-лютите спречквания между компании. Ако сте любопитни, в интернет има десетки видеа по темата. Вижте сами и помислете дали наистина искате да станете главен герой в епицентъра на такава свада.

4. Добра хидратация.

Идвайки от предходната точка, хидратацията е важна. Помнете, че това не е оправдание за изпиването на три бири в 08:00 сутринта. За целта не е нужно да използвате само вода - може да използвате и плодови фрешове, студени чайове и всичко негазирано. На плажа, а и навсякъде под силното лятно слънце е хубаво да бъдете въоръжени с чиста хладна вода и мокри кърпички за освежаване от време на време.

5. Хапвайте с мярка.

Звучи невероятно, но някои от припаданията по плажовете са причинени именно от приема на тежка храна. Внимавайте със заведенията за бързо хранене, които ще ви примамват с изключителни аромати и апетитен външен вид на предлаганите от тях стоки. Избягвайте сосовете като майонеза и горчица, както и тези на изцяло млечна основа. Знае се, че по морето точната формула за успеха е цаца, бира и картофи, но сядайте да хапвате само в заведения, за които имате добри отзиви, защото в противен случай някоя от нощувките ви може да се окаже в отделението на най-близкото болнично заведение.

И все пак, вълнувайте се без притеснения. Морето си остава едно от най-предпочитаните места за почивка през годината и ако сте решили, че искате да прекарате няколко дни там, то няма сила, която да ви спре. Преди всичко се радвайте на сезона, стремете се да видите колкото се може повече забележителности в околните местности на града, който сте избрали да посетите. Бъдете внимателни и приятно лято!