Как да се адаптираме за работа след дълга отпуска?

icon
Sofialive.bg

Колкото и дълго човек да бъде във ваканция, толкова повече му иска тя да продължи вечно. Но не може! Животът е гаден и рано или късно идва моментът, в който прибираш вещите в куфара, освобождаваш хотела и потегляш към дома. Съответно с настъпване края на отпуската се налага да се върнеш на работа. А безболезненото завръщане към работния процес след отпуск, особено след лятната почивка, си е мисията невъзможна от където и да го погледнеш. Та нали до вчера се излежаваше до късно в удобното легло, след което се преместваше на някой шезлонг на плажа само, за да продължиш сладката дрямка! Следобедът ти преминаваше в пиене на коктейли, а вечерите... – от тях май нямаш много ясен спомен. А сега какво? Седиш на работното си място и зяпаш монитора. И той те зяпа. Тридесет минути ти отнема само да се логнеш! Естествено, забравил си паролата за вход. Трябва бързо да навлезеш в час, защото шефът ти дава хиляди задачи, а ти все още не знаеш сънуваш ли или наистина си отново на работното си място.

Не бива да се подценява и периодът, в който не сме били на работа. Ако към уикенда си присъединил един петък, завръщането към работния процес не е чак толкова трудно, но ако си бил две или повече седмици извън офиса – депресията ти е в кърпа вързана.

Никой, ама никой не може да бъде напълно подготвен за това изтезание и поради тази причина ти е необходим наистина добър план за действие. Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се справиш с проблема.

Вземи си болничен

Отложи завръщането си на работа и си вземи болничен. Все пак се случват какви ли не неща по време на почивка! Да не би да е невъзможно в последния ден от ваканцията да „лепнеш“ един летен вирус и вместо към работното място, да се отправиш към личния лекар за болничен, който да ти осигури още пет дни. Време, достатъчно да се адаптираш към живота след морето (ако такъв съществува) и психически да се нагласиш, че предстои да ходиш на работа.

Атакувай работното място директно от плажа

Изненадай тялото си и не му давай време да мисли, да се терзае или да се сдухва. Атакувай лукаво с нон-стоп купон през последния ден от почивката, пътуване през нощта и пристигане в офиса - директно от плажа (както се казва). По бански, обут с джапанки и с пясък по краката! Тъкмо колежките като питат: „какво ни донесе от морето“, ще има с какво да ги дариш. Събираш песъчинките от кратата и - ето ви един пясък от морето, заповядайте!


Скатавай

Ако позицията на работа позволява това – направи го! Гледай филм, играй някаква игра или пък подремни за час-два. Все пак, не бива да рискуваш. Ако вземе, че те налегне някоя депресия, после цял месец не можеш я излекува.

Планувай

Плануването на пътуване е може би толкова сладка работа, колкото самото пътуване. Така че планувай следващата си почивка във всяка една свободна минута. Във всеки възможен момент. Разглеждай оферти от уеб страниците на туристическите агенции, гледай за евтини самолетни билети при нискотарифните компании, виж как стоят нещата с цените на хотелите в избрания период и изобщо всякакви подобни неща. Така, планувайки следващата си ваканция, ужасният първи работен ден, ще мине по-бързо и по-безболезнено.

Смажи се от работа

Забрави за сутрешната рутина: пиене на кафета, обмяна на клюки и разкази за това как е било на морето - а директно започни с работата. Гледай да се вземеш колкото се може повече задачи и се смажи от работа. Ако някой те пита нещо игнорирай го или му отговори еднозначно. Работа, работа, работа. Така няма да усетиш как е минал денят и щастлив ще се отправиш към дома.

Или...

Просто се отдай на депресията

Няма какво толкова да се съпротивляваш! Ясно е, че не можеш да се измъкнеш от здравата хватка на първия работен ден и следотпускарската депресия. Влез в офиса гледайки тъжно и още в първия час се разплачи. Със сълзи и сополи. Разказвай на всички колко хубаво е било, как си плакал през целия път от морето и как не си спал цяла нощ под задаващата се паст на работната рутина. Помоли някоя колежка за кърпичка и продължавай да ревеш - дано шефа се смили над теб и те освободи за деня.