Джон Картър: Между два свята 3D

icon
Sofialive.bg

Поводът Дисни да се захване с тази първа екранизация на героя Джон Картър е стогодишнината на романа Принцеса от Марс - дебютния на Е. Р. Бъроуз (1875-1950), който днес се смята за класика в pulp fiction-а и от който са се вдъхновявали гиганти като Рей Бредбъри и Артър Кларк. У нас обаче американският писател е по-известен като таткото на Тарзан, чиято история пише буквално месеци, след като завършва Принцеса-та и която досега е превръщана във филми N на брой пъти (на български можеш да си я вземеш от тук).

Самият Едгар Райс първо е фермер, после завършва военно училище и дори кандидатства в академията Уест Пойнт, ама го късат на изпитите. Започва да нахвърля разказите за Джон Картър чак 35-годишен, докато продава острилки за моливи на едро и в началото даже си трае от страх, че ще го спукат с шегички. Страховете му се оказват неоснователни - след Принцеса от Марс Бъроуз издава още десет книжки с фантастични истории за Червената планета (наречена в тях „Барзум").

Чакай, че се поувлякохме. Ето набързо за какво става въпрос във филма - Джон Картър (Тейлър Кич) всъщност е войник от конфедеративната армия по време на Гражданската война в Щатите. Набарва някакъв вълшебен амулет, който го изстрелва директно на Марс, където поради слабата гравитация се оказва с нечовешка сила. Там е бъкано с разни воюващи племена от всевъзможни изроди, обаче Джони става супергерой, обединява ги и забива синеоката принцеса с аристократичните скули (Лин Колинс). Режисира Андрю Стантън с двата оскара за УОЛ.И и Търсенето на Немо.

с една дума
МАРС. Планетата разполага с цял кратер, който носи името на Бъроуз - широк е 104 км и се намира на 72.5 градуса южна ширина и 243.1 градуса западна дължина, ако случайно минаваш оттам.

Сладкарница