Човека и Народа

icon
Sofialive.bg

Режисьорът Светослав Овчаров копае с години и потъва до уши в Централния държавен архив, за да изрови всички тези материали. Оттам изскачат повечето исторически находки, но не е за подценяване и личната му колекция със снимки на Вожда, която надхвърля пет хиляди парчета. Освен това Овчаров ползва и архивите на Националния исторически музей, националната ни филмотека и сбирките на доста частни ентусиасти, но така и не търси помощ от клана на бившия Първи. В един момент режисьорът дори уговаря интервю с Михаил Горбачов по повод подарения му от бай Тошо струг през 1985-а, но работата се разсъхва заради скромния бюджет.

Темата за нашите държавници въобще не е чужда на Овчаров, който досега е правил документалки за цар Фердинанд, Стефан Стамболов и Константин Стоилов. Както и в предишните си ленти, той гони максимална обективност, а тук дори не спекулира с носталгията по соца и търси главно интересните факти. Като например кога е истинският рожден ден на Живков и защо от родния му Правец така и не го избират за депутат във Великото народно събрание през 1946-а.

с една дума
ЖИВКОВ. Като стана въпрос за рождени дни - миналия септември доста българи празнуваха 100-годишнината от рождението му по официални данни. Още по темата от нашия Насо Русков.

Текст Мартин Дончев

Виното е акцентът, това е ясно, но храната хич не му отстъпва