Отвъд портрета

icon
Sofialive.bg

Изложба фотография на Ивайло Петров

Фотографията е усет, светлина, чувство за естетика, улавянето на кадъра и сюжета там, където другите виждат фон и силуети. Концептуалната фотография е въображение, рисуване върху филм или матрица - не с четки, а с лупи. А после идва и ретушът. В портретната фотография търсиш и вадиш отделна емоция, нещо типично за човека, който стои срещу теб, караш го да говори на зрителя с образа си, застинал в един единствен кадър, върху който личат години и събития. Добрият фотограф дори не мисли върху тези неща, той просто работи, воден от импулса и таланта си и доверил се на вещината и познанията си. Ивайло Петров е добър фотограф. Много.

ivaylo petrov image

Преди година и половина те запознахме с Ивайло и с работата му. А тя се простира доста назад във времето, пред обектива му са минали много лица. Виждал си негови фотографии, като дори не си предполагал, кой е авторът на изображението, къде се е родила идеята за него. И въпреки това, Отвъд портрета е едва втората самостоятелна изложба на Ивайло Петров. Защото той не обича да показва самоцелни кадри накуп. При него концептаулността е почти толкова важна, колкото светлината, която така умело улавя и впряга в полза на фотографиите си. И сега, на 17 ноември Ивайло е усетил, че може да ни покаже своеобразна колекция с творбите, върху които е работил в последните 24 месеца.ivaylo petrov image

В рамките на изложбата Отвъд портрета във Vivacom Art Hall за първи път ще бъдат изложени пред публика сериите "Модерният светец", "Портретите на срама" и "Mythological First World Problems", както и почти фантастичните фотографии "Човешката природа", "Полета на Икар" и "Съвременната битка". Въображението на Ивайло Петров има силен инструмент за действие в неговите ръце, поглед и усещане за кадър. Постпроцесът в изложените фотографии е дело на визуалния артист Емануела Беловарски. В изложбата ще видиш популярни лица от спорта, музиката, театралното и филмово изкуство, литературата, точните науки - погледнати не както те самите биха видяли себе си в огледалото, а през погледа на фотографа. Койна Русева, Леонид Йовчев, Петър Станимиров, Иван Шопов. А, той пък ще се погрижи за музикалната част от откриването на изложбата на 17 ноември, малко преди да се качи на сцената на клуб Terminal 1, заедно с момчетата от smallman. Повярвай ни, резултатите са много интересни и неочаквани всеки път. И най-приятното е, че на място ще намериш подробен каталог и ще можеш да си тръгнеш от изложбата с принт на всяка от изложените творби.