Найджъл Кенеди

icon
Sofialive.bg

На 10 май Зала 1 на Националния дворец на културата ще посрещне големия английски цигулар и виолист Найджъл Кенеди. Гостуването му в България е посветено на може би най-виртуозния изпълнител на електрическа китара - американецът Джими Хендрикс, чието творчество силно вдъхновява Кенеди. Приготви се за шеметно пътуване в света на класическата музика с вълнуващи спирки при рок и блус звученето, келтските ритми и други експериментални стилове, които се откриват в композициите на Хендрикс.

jimmy hendrix image
Джими Хендрикс

Найджъл Кенеди не идва за първи път в България. Британският цигулар е имал няколко изяви в София, като е изнасял концерти и в морската ни столица, и в пловдивския Античен театър. Кенеди играе важна роля за популяризирането на класическата музика сред по-младите. Неговото творчество започва от интерпретации на Елгар, Вивалди, Бетовен и други и стига до съвместни проекти с някои от големите имена на съвременната музикална сцена като Пол МакКартни, Робърт Плант, Стефан Грапели и още.

Найджъл Кенеди image

Кенеди ще кацне ден преди концерта си, за да посети откриването на изложбата на художника Румен Рачев. Двамата са приятели от вече 20 години, като през 2000 Рачев създава дизайна на албума Kennedy Plays Bach, спечелил отличието British Classic Award. Изложбата на българския художник ще можеш да видиш в галерия Нюанс, където авторът ще представи нова селекция от живопис и рисунки.

Билети от 55 до 110 лв. от Eventim