Меню / Живот и здраве

Досега си приемал протеините грешно

Колко протеин е добре да приемаш през деня

Протеинът има множество ползи, но да си набавиш количеството, което ти трябва чрез яденето е от голямо значение. Повечето хора си набавят нужното, просто не го приемат по правилен начин. Ако тренираш, или следиш протеина, който приемаш сигурно забелязваш, че наблягаш на него в едно хранене и по-често в края на деня - с вечерята например.
Това далеч не е правилният начин поради няколко причини. На първо място, за разлика от други хранителни вещества, като въглехидрати или мазнини, протеина не може да се съхранява от тялото ти. Това ще рече, че ако не приемаш необходимото количество на закуска, обяд и вечеря, няма достатъчно съхранен протеин, от който тялото ти да получава хранителните вещества през деня. Приемането му през целия ден е ключово понеже те държи сит за доста по-дълго време, което помага да намалиш хапванията между основните хранения.

protein image

В зависимост от теглото ти, трябва да се приемат между 20 - 30 грама протеин на три пъти през деня, а не всичко на куп с едно единствено хранене. Ако приемеш повече от необходимото на вечеря, тялото ти или ще се пребори с излишъка и ще го изхвърли, или ще го съхрани като мазнини вместо мускули. С други думи - ако приемаш протеина си равномерно през деня е по-голям шансът той да се превърне в мускули, отколкото в така мразените мазнини.
А как да си набавиш повече протеин? Ако обикновено започваш деня си с кроасан или баница, пробвай да минеш на обикновено кисело мляко, или плодов йогурт с мюсли, или овесени ядки с фъстъчено масло и бадеми. На обяд добави твърдо сварено яйце към салатата си. Тогава няма да се налага да се притесняваш за приема на протеин по време на вечеря.

реклама

От кухнята на нещата

формичка-точилка SNOKUL
формичка-точилка SNOKUL

Цена: 7.99 лв.

от IKEA на „Околовръстен път“ 216

виж всички
реклама

Най-четени