Типове в социалните мрежи

icon
Sofialive.bg

Добре дошъл на напълно безплатния семинар "Как да категоризираме хората в социалните мрежи?". Сега ще ти разкрием една тайна. Мислиш си, че само в живота учиш дадено нещо, практикуваш го, работиш определна работа? Много се лъжеш. В социалните мрежи си е същото. Само дето не ти плащат. Общо взето е обществена тайна, че на 90% от хората зад клавиатурите хич не им пука каква снимка или публикация си качил. Коментарите са най-важното. Това е като сцената на театър, където всеки се изявява. И както преди ти споменахме - всеки играе дадена роля.

В социалните мрежи си има едно отделно общество, където всеки си има дадена функция и попада в дадена група. През останалото време може да си адвокат, лекар, психолог, програмист, но влезеш ли в социалните мрежи слагаш маската и поемаш тежката задача да поддържаш съответното амплоа там. Лесно можеш да разпознаеш към какъв вид спада съответен индивид. Сега ще ти помогнем и ще ти дадем за пример едни от най-често срещаните:

Начинаещият

Представете си човек, който няма опит и е на стаж. Не знае какво прави. В социалните мрежи това е милия и адекватен коментиращ.Това ще рече, че се характеризира със следните качества:

Коментира съдържанието на снимката или публикацията  - аматьорско. Всеки, който има малко повече опит знае, че сектора за коментари не е да изказваш мнение, свързано с каченото от автора. Още повече да се интересуваш от него, задавайки въпроси относно него.

Забавният

Винаги, ама винаги има някой, който обикаля социалните мрежи и чака да изкочи подходящ (или не много подходящ) момент да бръкне в торбата с шеги и да извади поредния виц. Все пак кой не обича да чете смешни историйки. Типичен човек, който не обича да поема рискове. Всеки знае, че това е най-лесния начин да си галиш егото - лайкове, сърца, смеещи се емотиконки. Кой ще реагира по-остро на нещо, което те кара да се смееш? Е, как кой ...


Хейтърът

Нали не си мислеше, че ще минем без него? Той е навсякъде. Винаги. Като цяло това е една от най-големите категории по численост и не само онлайн. Каквото да се напише или качи - вечно е недоволен, вечно критикува, сърди се, изразява възмущение, дори да е най-сладката снимка на кученце, най-милият жест, най-доброто нещо. Кусури винаги ще се намерят. И все пак някой трябва да го прави. Затова има толкова много заети позиции от този тип.

Усмирителя

Вечно внася ред. Дори да няма нужда. Той е винаги там. Вечният пазител, защитник, противник на хейтъра. Практикува йога, храни се здравословно, с отворено трето око, чиста аура, спокоен, припомня на всички, че трябва да сме позитивни, усмихнати и всеки го харесва. Поне всеки, който го среща за първи път. После почва да му се нервира. Все пак всичко по много става прекалено.

Спорещият

Където има дискусия, подклажда огъня. Задължително трябва да има спор. Дори усмирителят да си е свършил работата, спорещият веднага почва да псува ако трябва, да обижда, да вмъква всякакви религиозни намеци, свързани с вегетерианството, гей парадите, политика и какво ли още не - само и само да не му изстиват клавишите н аклавиатурта от писане. Това го поддържа жив. Иначе ще е скучен.

Мемета

Всички познаваме онзи индивид, който познава цялата "GIF" секция, свалил е дозина смешни, тъжни, категоризирани всякакви снимчици, цитати и тем подобни, в готовнот да ги използва за случая. Само чака да му дойде реда и стреля.

Пчелата майка

Представителка на всичките женски форуми, постоянно на пост да помирише някоя публикация, засягаща бебета, деца, хранене, детски ясли, градини, женски върпоси ... въобще влязла в роля на най-голямата феминистка, майка защитница и атакува наред всеки, който има различно мислене от нея.

Разочарованият

Съсипаха я тая държава. Управляващите виновни. Пенсиите ниски. Хората болни. Мизерия. Напуска. Терминал 2 и само това е решението. Нищо, че в реалния живот чопли семки, вдигнал си е високо краката, ходи по 8 часа от понеделник до петък и прави каквото шефа му каже, без да дудне. Няма да се оправи положението. Просто няма ...

Изтъкващ очевидното

Вижда снимка/публикация. Прави извод за какво е. Прочита първите 10 коментара. Включва се с коментар по случилото се, вероятно за хората, които току-що виждат каченото - да не си правят труда да четат. Той вече е направил достойно резюме и се присъединява на определо време - ей така, да информира с безсмислен коментар от епицентъра на събитията.

Хвалещият се

Без значение дали е по темата или не - хвали се. Спорът е за съвсем друго нещо, но "Аз съм бил къде ли не по света ..., правил съм какво ли не ..., ял съм ..., видял съм...." А за какво точно го казваше? В подкрепа на чия страна? Абе важното е да се похвалим, пък другото ...

Призракът

И разбира се, последно, но не на последно място - призракът. Той просто съществува. Не лайква, не шерва, не поства, не коментира дори. Учените не са установили още дали дори сийнва какво се случва в news feed-a, но има профил в социалните мрежи. Невидим е, но го има. Така де - виждал съм, но няма?

А ти каква професия практикуваш в социалните мрежи или още си на стаж?

 

Автор: Евгения Тошева

Тук пък става въпрос за брак, на живо...