Защо непрестанно киснем във Facebook?

icon
Sofialive.bg

Сигурно имате поне един познат или дори вие сте от хората, които през десет минути си отварят Facebook-а или друга социална мрежа и киснат вътре десетки минути. Говорим за онова "зомбиране" в екрана с цел да утолите жаждата си за скролване и да докарате на палеца си някоя и друга пришка от мърдане нагоре-надолу из многобройните забавни клипчета и убиващи времето игри.

А защо изпитвате нуждата да правите всичко това?

Казват ни учени от Калифорнийския университет, които са изследвали защо изпитваме такава нужда, пише Science Alert.

Хората имат необходимост да бъдат социални и Facebook е съвременният начин тя да бъде задоволена.

Екипът от невроучени открива, че по време на моментите на затишие мозъците ни се подготвят да се обвържат социално с други, жадуват за следващия like, пост или съобщение в социалната мрежа. „Мозъкът разполага с една главна система, която обича да ни подготвя за това да бъдем социални в свободното ни време - обяснява Матю Либерман, ръководител на проекта. – Социалната природа на мозъците ни е биологично базирана.

След като проучват мозъчната активност на 21 доброволци чрез функционална магнитно-резонансна томография, учените откриват връзка между мозъчната активност по време на почивка и в момент, в който наблюдават снимки, които ги карат да се замислят за емоциите на други хора. Цялата тази активност изчезва в мига, в който доброволците са подканени да се фокусират върху математически проблеми или други подобни занимания

Оказва се, че когато си почиваме, мозъкът ни ни активира дорсомедиалния префронтален кортекс, за да ни подготви за социални контакти. Последвалите интеракции са по-бързи и по-плавни, защото вече сме готови за тях. Либерман нарича дорсомедиалния префронтален кортекс „изпълнителният директор на социалния мозък“. Този регион е активен и в моментите, в които сънуваме.

Явно Facebook е създадена така, че да пасне на естествения ритъм на мозъка. Затова не е чудно, че над 2,3 млрд. души по света използват социалната мрежа.


Източник: Expert.bg