До Златна Прага и назад
До Златна Прага и назад До Златна Прага и назад До Златна Прага и назад

До Златна Прага и назад

Писа ни Венета Михайлова

Златна Прага - родното място на пражката бира, пражката шунка и онзи божествено вкусен козуначен сладкиш “trdlo”, чийто апетитен аромат се разнася приканващо по пражките улици...

prague image

Чехите, както казваше татко, са неуспешния опит на Господ да направи от славяните немци... и е прав! Хем от цялата им архитектура лъха типичната немска строгост и студенина, хем начинът им на забавление ти напомня за така безумните немски песни и танци по апре-ски баровете в Австрия и Октоберфеста в Мюнхен (който не го е виждал, задължително трябва да го посети),  хем чехът не обича да се напряга... Той си е последовател на така характерния за славянските народи лайфстайл - the so-called „яваш-яваш“. Трудно можеш да трогнеш чеха: самолетът излита - „ооо, не се притеснявайте, има време....“ - небрежно ви успокоява дамата на чек-ина, докато довършва „интригуващия“ разговор с колежката си; „да плащаме дълговете на поргугалци и гърци - сакън, да не сме лудииии, няма да приемаме еврото“ - твърдо и със сигурност доста компетентно се изказва таксиметровият шофьор относно въпроса ми няма ли скоро да приемат еврото за национална валута..... (със сигурност може да „оправи“ цялата държава, лошото е, че няма време, защото няма кой да му кара таксито). Чехите са толкова прагматични, че вярват само на това, което са видели със собствените си очи - 90% от населението са пълни атеисти, а около 3% са последовали на джедаизма - да, точно това, което си мислите - джедаизмът е религия, вдъхновена от Междузвездни войни - доста нишова религия, да, но все пак разчита на своите поддръжници във Великобритания, Чехия и Словакия.

prague image

В никакъв случай обаче не ви съветвам да ядосвате чехите, защото те са яростни привърженици на дефенестрацията. Чудите се какво е това? Научният термин за „Изхвърлям някого през прозореца“. Първият случай на дефенестрация датира от началото на XV век, когато тълпа разгневени радикални хусисти изхвърлят през прозореца седем члена на Пражкия Градски съвет след изгарянето на клада на Ян Хус - идеологът на чешката реформация. Последният случай е през 1948, когато чехословашкият външен министър Ян Масарик е намерен мъртъв под прозорците на Външното министерство в Прага (съществуват спекулации по въпроса за възможно самоубийство).

Така че ако отивате в Прага с тайната надежда да изживеете изълнените с емоции приключения на Джулето Робъртс във филма Яж, моли се и обичай, ще останете разочаровани. От целия този триптих можете да се насладите само на първата част - ЯЖ! Ама пък как можете да ядете в Прага...

prague image

На всяко, ама наистина всяко ъгълче можете да видите примамлива кръчмичка, където да се насладите на първокласни чешки храни и напитки - задължително е да опитате традиционния чешки джолан - koleno и различните видове бира - светла, тъмна и смесена. Аз лично останах разочарована от телешкото, което ми беше поднесено в солено сладък сос с бели кгъгли резени сладък хляб със стафиди, напомнящ козунак, но пък джоланите и бирата са както се казава „ум да ти зайде“. Освен при избора на храна, бъдете внимателни и при приемането на „дарове“ on the house - мили сервитьори с пълни табли вежливо предлагат тъмна бира и апетитни ликьорчета. На въпроса „is it for free” отговарят доста уклончиво с контравъпрос, който на развален английски звучи нещо от сорта на „Нали пиеш бира?“. Впоследствие обаче и бирата, и шотчетата се калкулират в сметката на не особено ниска цена. Така че ако сте се настроили за народни славянски цени - сгрешили сте - по-добре се подговете с дебела пачка като за гостуване на запад.

Както и при много други европейски столици, най-приятното място за разходка, хапване и любуване на прекрасна гледка е около реката... Завърнах се в детството, припомняйки си Дивите лебеди от Ханс Кристиян Андерсен, когато грациозните бели птици излязоха от река Валтава и ни наобиколиха в търсене на следобедната си закуска.

prague image

На няколко места мостове свързват единия с другия край на реката, но най-забележителен е Карловият мост - внушителна римска архитектура, съчетана с невероятната гледка към реката и замъка и неповторим уют, който внасят множеството бъбриви търговци, предлагащи най-разнообразни стоки - от забавни карикатури до hand-made бижута с неподправен чар.

Основна туристическа атракция е величественият замък на хълма. Освен това той е и носител на награда на Гинес за най-голям замък в света. Препоръчвам ви ако сте планирате да го посетите да оставите досега с пражката бира за по-късно, защото в противен случай ще ви излезе джигера нагоре по баира, но пък стигнете ли - няма да съжалявате - гледката над Златна Прага направо взима дъха. Вече стигнали горе, спокойно можете да се поглезите със студена биричка или греяно винце. А нощем замъкът става още по-прекрасен - загадъчно се издига над хълма, величествено осветен с безброй светлини и гордо се оглежда във водита на Валтава.

prague image

Изключително интересна е историята кога и как всъщност е осветен замъкът. Далечната 91-а година... Чехия току-що се е отърсила от комунизма и жадно граби с пълни шепи всичко що е свързано със Запада - концерт на The Rolling Stones в Прага - невиждан фурор! След концерта Мик Джaгър отива на вечеря с тогавашния президент (бивш писател и дисидент) Вацлав Хавел. Двамата много си допадат и отново се срещат след следващия концерт на The Rolling Stones в Прага. След обилна вечеря и немалко „Na zdravi”, Джагър поглежда замъка през прозореца на ресторанта и казва „This one is awesome”. ”И би бил още по-якооооо ако е осветен“. Вацлав разпалено отвръща: „О, нееее, не мога да си го позволя. Сега съм прекалено зает с реформи в здравната сфера, прехода на икономиката от планирана към пазарна... абсурд!“ Тогава Джагър го поглежда, намига му заговорнически и му казва „That one is on me”.

Още от категорията

Фейсбук назаем

Никое дете не трябва да расте само, нали? Да, но едно на всеки 10 деца по света расте само, а ти можеш да намалиш тази бройка като дадеш своя Facebook, Twitter или Tumblr акаунт назаем за един пост.

Живот (е) с коте

Защо да доведем бездомен четириног несретник вкъщи

Заедно с теб

Заедно в час набира нови участници по програмата си до 20 ноември

От общината