Философският камък на 20

Философският камък на 20

Защо толкова обичаме Хари Потър

Времето лети! Някак неусетно почти на магия минаха цели две десетилетия откакто Дж. К. Роулинг издаде първата книга от поредицата за Хари Потър. Част от нас порастваха заедно с историята, други следяха всичко отблизо благодарение на децата си, но по един или друг начин “момчето, което оцеля” се е загнездило в сърцата ни вече цели 20 години. Какво обаче направи магическия свят на Хари Потър толкова специален и харесван? Ще ти споделим няколко неща, които според нас придават щипката магия и автентичност на  цялото изживяване от книгите за Хари Потър.

hogwarts image

Хогуортс
Има ли човек, който в даден момент от живота си не е искал да живее в замък? Не, разбира се, че няма. Всички сме мечтали и фантазирали какво би било да живееш в замък - пълен с мистерии, скрити стаи и милион и едно приключения. Хогуортс ни даде това. И то не какъв да е замък, ами магически, скрит от останалия свят, с говорещи картини и стълбища, които се местят, когато им скимне, гора, която може да те накара да загубиш себе си, дърво, което иска да те убие, ако го доближиш. Да. Все хубави неща. Но Хогуортс не е просто замък, в който живееш, а и място където се учиш. И то не скучни предмети и сухи науки (не, че има нещо лошо в обикновените предмети), а неща като Защита срещу черните изкуства, Билкология, Вълшебство, Астрономия, История на магията, Пророкуване, Отвари, дори Летене. Не знаем за теб, но това ни звучи като перфектното училище и място за живеене. Да не говорим колко е вълнуващо да разбереш от кой дом си. Грифиндор, Рейвънклоу, Слидерин и Хафълпаф показват скритите ти способности и качества на характера, още от първата си година започваш да градиш себе си и да принадлежиш към едно по-голямо семейство.

quidditch image

Куидич
Безспорно най-интересният, обичан и опасен спорт, който някога (не) е съществувал. Със сигурност няма по-красиво и свободно усещане от това да летиш. Неслучайно Хари се влюби в летенето още на първия си урок. Създаването на нов и невиждан досега спорт беше голям плюс за Роулинг. Всяка спортна натура по света, докоснала се някога до книгите от поредицата, мечтае да играе куидич. Толкова харесван е, че ученици от колежа Мидълбъри във Вермонт са създали истинска игра, която включва същите неща - метли, куофъл, снич, блъджъри, три гол дупки от всяка страна на игрището - всичко без летенето.

beasts image

Фантастичните зверове и магически предмети
Един измислен свят не е пълен, ако няма собствени животни. Роулинг си е поиграла освен класическите кентаври, еднорози, дракони и други, да създаде съвсем нови видове, кой от кой по-чудат и опасен. Даже издаде книга с класификация на всички животни, познати в магическия свят и степента им на опасност. Книгата-учебник, на която е кръстен и най-новият филм по сценарий на Роулинг. Другото, което прати света от книгите толкова разпознаваем, са различните магически предмети: от мантия невидимка до огледало, което показва най-силните ти желания - всички те допълват прекрасно картината.

diagonalley image

Диагонали
Нещо като Женския пазар на магическия свят. Само дето Диагонали включва всичко, от което може да се нуждае една магьосница или магьосник. Всички сме мечтали да вкусим всякаквовкусовите бобчета на Бърти Бот, шоколадовите жаби или маслената бира, които се продават там. Или да притежаваме богатство в Гринготс като това на Хари. Или да влезем във Всичко за куидича и да купим първата си метла. А най-вече първата магическа пръчка от Оливандър. Припомни си това вълнение, когато малкият Хари за пръв път стъпи на Диагонали, онова магическо усещане. Сега запази това чувство до края на деня.

friends image

Но, разбира се, никой свят няма да е пълен без героите в него, а Хари и компания са такива персонажи, които можеш лесно да обикнеш, с които можеш да се свържеш, да намериш себе си и да израснете заедно, да помъдреете заедно и да се борите заедно. А борбата е в основата на тази история - борбата за това доброто да надделее над злото, за да даде място на красивото и истинското да изплува. Благодарим ти Дж. К. Роулинг за този магически свят, с който ни дари и честити 20 години от появата му на бял свят.

Още от категорията

Криворазбраният фрийрайд

За неадекватната информираност при случаи на лавина в планината и свободните зимни спортове - отворено писмо от Валери Пелтеков

Докато пишеш...

От Цветозар Цаков

Поздрави от зелен Ню Йорк

Писа ни Радина Цачева

От общината

Най-четени