Собствениците на котки са по-интелигентни. Учени обясниха защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Около 68% от семействата в САЩ имат домашен любимец, според статистиката. 36,5% от тях притежават куче, докато 30,4% от домакинствата притежават котка. Изглежда кучетата поддържат позицията си като най-добрият приятел на човека, но се оказва, че притежаването на котка може да показва много интересни факти за техните стопани.

Нашите домашни любимци са отражение на нашия начин на живот

Освен невероятните способности на котките да помагат на хората да намалят стреса, да преодолеят трудностите и да се справят със загубата, да имате пухкав котешки приятел, казва много за вашия характер и личност като цяло.

Изненадващо, хората са склонни да изберат тези домашни любимци, които съответстват на начина им на живот и на техните навици. И неотдавнашно проучване от 3 големи университета (Университета на Флорида, Университета Карол и Университета Маркет) обяснява защо.

Изследванията говорят

Именно Самуел Д. Гослинг от Тексаския университет в Остин пръв стигна до идеята да сравнява собствениците на кучета с техните домашни любимци. Той успя да очертае някои общи черти между хората и техните най-добри приятели, но хората с котки не бяха в неговия списък.

На следващо място, Дениз Д. Гуастело, доцент в колежа Карол, заедно с Андреа Д. Гуастело и Стивън Дж. Гуастело проведе голямо и единствено по рода си проучване, което сравнява личността на хората с кучета и котки. Основната идея беше да се разбере връзката между човешките личности и техните предпочитания към домашния вид.


 

Още: По гласа на човек се отгатва колко е висок

 

Разликите между хората с кучета и котки

Около 600 студенти са участвали в проучването, където 16 психологически фактора са оценявани от психолози. Тези фактори включват разсъждения, топлина, емоционална стабилност, жизненост, доминиране и т.н.

Въз основа на отговорите, които участниците дадоха, проучването показа, че учениците, които имат куче, са по-общителни и екстроверти, докато тези, които притежават котка, са по-чувствителни и креативни.

Има още една черта, която изследователите забелязват при собствениците на котки - въпреки чувствителността си, тези хора винаги са в състояние да отстояват своите интереси и гледна точка.

Всичко се отнася до интелигентността

Може би, най-интересната черта, която беше забелязана, е интелигентността. Този документ декларира, че хората с котки се оценяват по-високо в разсъжденията (т.е. обща култура) от тези с кучетата.

Любовта е ключът

Като цяло, независимо от това дали сте котка, куче или риба, връзката с вашия домашен любимец е най-важна. Тези пухкави момчета са винаги до вас, независимо дали сте глупак или комуникативен и отворен човек.

 

Още: Най-голямата тайна на Айнщайн, която всеки може да ползва