10 интересни факта за Бутан, най-изолираната страна в Света

icon
Sofialive.bg

Мистериозната и живописна държава Бутан, разположена между Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който има достатъчно пари и е готов да мине през доста формалности, може да я посети. И би си заслужавало - Бутан е държава с интересни особености. От Bright Side ни запознават с някои от тях.

- В Бутан телевизията и интернетът са били забранени до 1999 г. Кралят обаче решил да промени правилото, тъй като било невъзможно населението да се държи съвсем изолирано от останалия свят. Бутан е последната страна в света, която започва да използва телевизори.

- В страната няма бездомни хора. Ако някой загуби дома си, трябва просто да сигнализира на краля, който му дава земя, където да си устрои нов дом.

- Бутан има национален дрескод. Мъжете носят тежки роби до коляното, а жените - дълги рокли. Социалният статус на един човек се демонстрира чрез цвета на шала, заметнат през лявото му рамо. Обикновените хора често носят бели шалове, а благородниците и монасите - жълти.

- Тютюнопушенето е абсолютно забранено. Отглеждането на тютюн също. Туристите, които искат да внесат цигари в страната, трябва да заплатят огромна такса.

- Здравеопазването е безплатно. Прилага се както модерна медицина, така и традиционни народни методи за лечение.

- Много бутанци не консумират месо, тъй като са будисти. Основната храна е оризът и по-специално червеният ориз, понеже белият не може да се отглежда на такава височина. Много се пие чай, в който се добавят подправки.  

- Бутан си има Министерство на щастието, а качеството на живот се определя от баланса между професионалните и личните ценности.

- Жените са уважавани и почитани в Бутан. Според традицията собствеността - дом, добитък и земя, се наследява от най-голямата дъщеря в семейството.

- На бутанците им е забранено да се женят за чужденци. Кралят държи уникалността на народа да бъде запазена. По време на традиционната сватбена церемония монаси четат мантри, като се смята, че в процеса младоженците изграждат силна ментална връзка помежду си.

- В столицата на Бутан - Тхимпху, няма светофари. Това обаче не пречи на трафика. Има пътни знаци, всички от които са нарисувани на ръка.