10 събития, с които ще запомним 2019-а

icon
Sofialive.bg
Източник: Instagram

Изпращаме 365 дни, през които се случиха наистина значими събития, но и други, на които никой не отдаде значение. Някои от тях ни донесаха радост, а други - тъга. Гордяхме се с едни и се срамувахме от други. Да, важните събития през годината са далеч повече от десет. Настоящият списък проследява най-ярките и запомнящи се сред тях – тези, които най-много вълнуваха хората и тези, които всички коментираха в социалните мрежи.

Българинът с трибагреника на ревера

Едва ли някога церемонията по връчване на наградите „Оскар“ е предизвиквала толкова вълнение в България, колкото тазгодишната. В края на февруари, българският актьор Димитър Маринов се качи на сцената по време на церемонията по раздаване на престижните награди, заедно с останалите актьори и екипа на филма „Зелената книга“, за да получат статуетката за „най-добър филм“. Димитър Маринов е сред личностите, за които най-много сме търсили информация в Google през годината.

Целувката на Кобрата

Колко ли жени са мечтали за нея? А накрая, той я даде на най-неподходящата! През март, след като победи румънеца Богдан Дину, Кубрат Пулев изненадващо целуна репортерката на „Vegas Sports Daily“ – Джени Суши, докато тя го интервюираше. Заради целувката лицензът на Кубрат за мачове в Калифорния беше отнет, а Суши, обяви, че се е почувствала унизена. Нейната гордост се равнява на 600 000 щатски долара, които тя поиска като обезщетение – 300 за нея и 300, за да плати на адвокатката си.

Известната като „Кралицата на голото суши“ - Джени Суши е третата най-търсена личност от българите в Google през 2019 година, след Папа Франциск и Цветан Цветанов.


„Нотр Дам“ в пламъци

Избухналият на 15 април пожар унищожи голяма част от един от символите на Париж – катедралата „Нотр Дам“. Борбата с пламъците продължи цяла нощ, докато пожарникарите успяха да овладеят огъня. Отгласът в социалните мрежи бе голям и същевременно бе стартирана кампания за събиране на средства за възстановяването на катедралата.

Пожарът в „Нотр Дам“ е най-обсъжданата новина в Twitter през 2019 година.

Успехът на сериала, който разказва какво се случи преди 33 години в Припят

Въпреки че финалът на „Игра на тронове“ предизвика масово недоволство сред феновете, успехът на сериите разказващи за трагедията в Припят, станала на 26 април 1986 година, надхвърли драмите за това дали точно така трябваше да завърши играта на тронове.

„Чернобил“ успя да надмине „Игра на тронове“ по рейтинг в най-големия в света уебсайт с информация за филми – IMDb, въпреки че гласувалите за първия са доста по-малко от тези за Денерис и нейните дракони. Сериалът получи възторжени реакции в САЩ и в постсъветското пространство, като руснаците бяха разделение в мнението си за него. Една от най-разискваните теми около мини-сериала бе успяли ли са амерканците да пресъздадат достоверно събитията случили се при аварията в Чернобил.

„Цяла една нация беше хакната“

Това бе заглавието на водещата новина в сайта на Си Ен Ен на 21 юли. Тогава базата с лични данни на Националната агенция по приходите /НАП/ бе пробита от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5,1 млн. лв., но от там оспориха наказателното постановление. За подбудителство за кибертероризъм бе обвинен собственикът на „Tad Group“ Иван Тодоров, който към настоящия момент се намира в ареста.

Изтичането на личните данни след хакерската атака срещу НАП е едно от двете основни събития, с които българите ще запомнят годината, според представително проучване на агенция „Алфа рисърч“.

„Най-голямата криза в българското животновъдство“

Така бе описана от хора от сектора епидемията от африканска чума по прасетата, която избухна в България. Първото огнище на африканска чума у нас бе регистрирано в началото на юли, в лично стопанство в община Никопол, след което заболяването бързо набра скорост и се разпространи в Северна, Централна, Североизточна и Югоизточна България. За броени дни болестта, достигна до двата от най-големите свинекомплекса у нас, в резултат на което 10% от индустриално отглежданите животни в страната бяха изгубени. Пет месеца след като африканската чума по свинете навлезе в България, заразата достигна 90% от областите в страната.

Слабият летен туристически сезон в България

Снимки на празни плажове по родното Черноморие на фона на опашки по границата с Гърция разбуниха духовете във Facebook през лятото. Проблем с морския туризъм у нас определено имаше и това бе видно още в началото на сезона. Предходните години бяха добри за летния ни туризъм, поради политическата нестабилност в държави като Турция, Египет и Тунис, но изглежда страната ни не успя да задържи тези туристи.

Пламенната реч на Грета Тунберг пред ООН

Загива ли светът, в който живеем? Убиваме ли планетата си, а с нея и самите себе си? Преброени ли са дните ни тук, или все още имаме шанс да съхраним майката природа? Това са въпросите, които шестнадесет годишната екоактивистка от Швеция – Грета Тунберг, отправи към лидерите на света. Емоционалната реч за опазването на планетата, която Грета произнесе пред ООН в края на месец септември, получи широк обществен отзвук.

Впоследствие тя получи номинация за Нобелова награда за мир, а от списание „Time“ я обявиха за личност на годината. Това не попречи на бразилския президент да я нарече „хлапачка“, а руският – Владимир Путин за „зле информирана“ и не разбираща целостта на климатичните проблеми.

Има или няма такава държава?

Предположенията за това с какво ще се занимава Слави Трифонов след раздялата с bTV бяха различни, като някои от тях се оказаха достоверни. Да, Слави продължава да се занимава с телевизия - на 4 ноември старира 7/8 TV, като в нея Трифонов води свое вечерно шоу. И да – той и екипът му учредиха партия носеща името „Няма такава държава“, като към настощия момент Софийски градски съд отказа регистрация на политическия проект под това име.

Партията на Слави Трифонов се очертава като третата политическа сила, според споменатато по-горе проучване на „Алфа рисърч“, проведено в началото на декември.

„Перник нема вода – мъка е голема!“

Какво доведе Перник до воден режим е един от най-обсъжданите въпроси в края на настоящата година. Поради драстично ниското ниво на водата в язовир „Студена“ в миньорския град бе наложенен воден режим. Областният управител бе сменен, а кметът на града, Станислав Владимиров, подаде сигнал към прокуратурата. Впоследствие той получи уверение, че държавното обвинение ще направи проверка на ВиК дружеството в Перник. Сред причините за кризата, които заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочва, е старата водопреносна мрежа, заради която по думите му 75% от водата се губи преди да достигне потребителите.

Режимът на водата в Перник роди и музикален хит – фолклорната певица Ива Давидова записа песен, посветена на кризисната ситуация.