10 съвета как да оцелееш на летен фестивал

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Преди години оцеляването на летен музикален фестивал не изискваше особена мисъл – отиваш някак, ядеш нещо, спиш някъде. Когато още имаше “Каварна рок фест”, например, не звучеше като лош план да се дундуркам 11 часа с влак, да ям забравено от някого кебапче на пейка и после да спя на същата пейка, защото съм си дал всичките пари за бира и билет. Ама пък бях и млад левент.

Концертната култура обаче еволюира и съвременните фестивали вече са много добре организирани събития. Има бира, храна, коктейли, безалкохолни, че и щандове с торти съм мяркал. И докато на метъл или техно фест обикновено трудно ще откриеш много хранителни опции, то на фолклорния фестивал можеш да отидеш повече за храната, отколкото за музиката.

Някои неща обаче не се променят и ако можех да дам съвет на 20-годишното си “аз” (и на всички, тръгнали на музикални фестове днес), щях да кажа следните неща:

1. Вземи си репелент. Фестовете на открито, особено такива, в близост до вода, са пиршество за комарите. А тези комари не са благи като в софийските квартали и хапят даже и през дрехите. Затова си вземи някакъв вид репелент – спрей, кърпички, кремче – каквото ти е удобно. Така де, освен ако не искаш спомените ти да са “Еее, помниш ли как ни изядоха комарите?” вместо “Еее, помниш ли къв як концерт гледахме?”. Няма да сбъркаш ако си вземеш и някакво мазило за след ухапване, защото на комарите може и да не им дреме за твоя репелент.

2. Вземи си слънцезащита. Имам някъде една снимка от Каварна през 2010, където гледам Korpiklaani и съм толкова изгорял, че ме боли от факта, че имам коса, а дори не съм особено бял, че да изгарям лесно. На един по-бял млад метъляга пък започна да му излиза от главата някаква плазма ли, лимфа ли, не помня вече, но беше филм на ужасите. Така става, защото на фестовете не винаги има сянка и не всеки се сеща да си носи шапката. Затова, колкото и да си корав в музикалния си вкус – не подценявай слънцето, защото не е шега работа. Супер силните ултравиолетови лъчи през лятото могат да са адски вредни, да причинят рак и какви ли не още гадости. Най-малкото – изсушават и състаряват кожата, така че поне това си спести. За всеки случай си вземи и нещо за мазане след изгаряне.

3. Обуй се и се облечи удобно. Никога няма да разбера хората, които ходят на фест в 40-градусова жега с високи кубинки или високи токчета. За кубинките – оставям хигиената и спарването настрана, но тия неща си тежат. Да беше концерт на една група или изпълнител – окей, но на феста ще гледаш поне няколко и ще стоиш така с часове. Моята препоръка – обуй си нещо леко и удобно, без ток или изкуствено повдигане на подметката. Високите токчета на дамските обувки пък никога не са добра идея за такива фестове, които в повечето случаи се провеждат на някоя голяма поляна, където земята далеч не е равна и да стъпиш накриво е много лесно. Да не говорим пък за болката от стоенето на висок ток с часове. Не си го причинявай. Но каквито и обувки да сложиш се приготви, че ще потънат в прах. А ако са непромокаеми – най-добре, защото дъждът и калта винаги са опция. Което ме навежда на следващата мисъл…

4. Приготви се за дъжд. Никога няма да забравя онази чутовна буря по време на сета на Disturbed на Hills of Rock 2019. Изля се такъв зверски дъжд, че по едно време буквално не виждах сцената и бях тотално мокър. Като каже някой “И гащите ми бяха мокри” – това има предвид – и в случая наистина беше трака. Валеше дъжд, духаше вятър и след това се прибирах 30 минути пеша до хотела през нощта и умрях от студ. Очаквано, на сутринта бях болен и температурата ми стигна градусите на пловдивската жега, но все пак изкретах до края на фестивала. Затова – вземи си дъждобран, човек! И пак – непромокаеми обувки, ако имаш. Не забравяй, че чадърите не са разрешени на такива фестивали и концерти. Така де, ако се развихриш в бясното пого на Ед Шийрън с тоя чадър – какво правим?


5. Хидратирай се! Водата е твоят най-добър приятел, особено в летните жеги. Особено на техно, метъл и фолклорни фестивали! Дали ще денсиш, ще се раздаваш в мошпита или ще тропкаш хорце с часове – шансът да се обезводниш е сериозен. И да, ясно е, че с нищо не бива да се прекалява, но пиенето на някоя и друга бира е друг добър начин да се хидратираш и разхлаждаш в жегата. Веднага някой ще каже “Алкохолът дехидратира!”, но в случая говорим за напитка с нисък процент алкохол и умерено количество. Естествено, да пиеш вода е по-полезно и хидратиращо, но все пак си на фестивал – там ако не се отпуснеш, къде? Идеята е – не се притеснявай от приказките, че бирата дехидратира. Истината е, че ще се хидратираш далеч повече с нея, отколкото без никакви напитки. Но водата си остава топ решение, разбира се.

6. Не пречи на другите! Това важи най-вече за по-младите музикални фенове, за които това е първи концерт или първи фестивал и очакват, че някой ще се грижи за удобството и здравето им както вкъщи. Сядането на земята на седянка в удобна зона пред сцената, например, е нагло решение, което заема много място и пречи на мнозина други да заемат добра позиция. Затова ако го направиш, не се учудвай, ако някой мине по средата на седянката и настъпи дрехите и чантата ти или разлее напитката ти. Имай предвид и че пред теб винаги ще има някой по-висок, но качването на нечии рамене пречи на абсолютно всички зад теб.

7. Приготви се за блъсканица. Това може да значи много неща – понякога блъсканицата е на входа, понякога – пред щанда с мърчъндайз, понякога – пред щандовете с храна и бира. В зависимост от стила музика, пред сцената е напълно възможно да стане и пого, като основните правила там са две – ако не искаш да си в погото – застани встрани. А ако си в погото – не бъди з*дник и се въздържай от crowd killing. Това е, когато включваш нежелаещи да се блъскат, като ги блъскаш в гърба или ги дърпаш към центъра на погото. Важи с особена сила, когато става дума за жени и деца. В България като цяло погото е средно културно и това рядко се случва, но ако си на фест в Германия, например, се приготви да те блъскат в гръб без предупреждение.

8. Не приемай субстанции от случайни лица на феста. Можем да сме възмутени до безкрая на моралния си предел, но истината е, че много хора взимат различни субстанции по фестовете, особено тези с електронна музика. Затова да го кажем така – ако някой ти предлага нещо и се изкушаваш да пробваш – по-добре недей. Точно на техно партито не знаеш кой какво ще ти пробута и дали няма да се озовеш някъде без пари, дрехи и телефон. Сериозно, има цели сайтове, които се грижат за желаещите да взимат субстанции на техно партита и им дават съвети как да проверяват какво взимат, какви са ефектите от различните субстанции и прочие.

9. Приготви се за умора. Малко неща развалят така удоволствието на останалите в твоята групичка, колкото мрънкането. Изморих се, лошо ми е, болят ме краката, хайде да си ходим вече, колко още има, няма ли къде да се седне и т.н. Да, разбираемо е да се умориш от танци, скачане, хоро, ходене или просто стоене прав. Твоето лошо настроение обаче може да е заразно и да развали музикалния празник за другите около теб. Затова събери сили, пести енергия в паузите и дори да се умориш – не позволявай това да ти съсипе деня. Имай предвид и че ако се напиеш до несвяст – може да развалиш деня и на приятелите ти, на които ще се налага да се грижат за теб, вместо да се наслаждават на събитието. А от това по-уморително няма.

10. Създавай спомени в главата, не в телефона. Снимки за спомен – разбира се. Видео от впечатляващо изпълнение – много ясно. Но ако си от хората, които мислят, че е супер идея да записват 45-минутни (или по-дълги) изпълнения на телефона си – помисли пак. Намери момент, в който просто да прибереш телефона и активно да се насладиш на случващото се. Гледай с очите си, не през екрана – и без това после няма да си ги пуснеш тия клипчета пак. Улови мига, създай спомени и активно мисли колко е яко че си на това място в този момент.

Този списък със съвети няма претенции да е изчерпателен. Затова ако имаш още съвети – остави ги в коментар под поста във Facebook.

 

Автор: Георги Емилов