5 идеи какво друго да върнем на хартия

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

В България сме скептични към промяната. Нагледали сме се на промени, наслушали сме се на обещания – нормално е да сме недоверчиви. Сигурно затова не искаме машинно гласуване, справедлив преход и прочие измишльотини на Скайнет. Наясно сме, че когато започне въстанието на роботите, машините за гласуване ще поведат атаката (и сега справедливо ни е страх, че я активират за балотажа). Затова си държим на “доброто старо” и си пазим сметките от Топлофикация от 2003 г., защото знаем, че иначе могат да ни кажат “Ти не си я платил”. Какво обаче можем да върнем на хартия, освен бюлетината?

1. Общуването

Пълна забрана на фейсбуци, инстаграми, тиктокове, телеграми, вайбъри, уацапи, имейли и прочие. Всяка комуникация да минава през криптираната система на Български пощи. Така поне преди да си пратиш снимка на оная работа на случайна жена, ще се замислиш, защото препоръчаната поща струва повече.

Още: #КОЙ изпра Борисов вече не е въпрос

От работна гледна точка пък, фразата "Тази среща можеше да бъде имейл" ще се превърне в "Това писмо можеше да бъде среща", защото така ще е по-бързо. Всеки на срещата ще си води бележки на хартия и ще си записва дати и срокове в тефтера. Да, ще трябва да носиш тефтер навсякъде, даже повече от един. Така дори Google и Apple няма как да ти откраднат информацията от него.

2. Разплащането

Кешът е цар и това е! Сметката ти в магазина е 21,02 лева, нямаш 2 стотинки, даваш 30 лева и ти връщат 8,98 с една банкнота и поне 9 монети. Ако искаш да си купиш нещо по-голямо, отиваш на гише в банката, теглиш пари и стискаш палци някой да не ти дръпне чантата още на изхода. В някои случаи може и с чек, но само ако търговецът приема такива.


А ако искаш да видиш с каква сума разполагаш – подаваш запитване в банката. Няма приложения, няма онлайн банкиране, няма туй-онуй. Искаш самолетен билет? Отиваш на летището преди полета и си купуваш. Накрая ще се замисляш преди всяка покупка и ще се питаш по-често "Абе имам ли нужда от околоочен ролон и  миксер за фрапе с USB-C захранване точно сега?". Допълнителен бонус – по-трудно ще приемем еврото.

Още: Лунна физика за възрожденци

3. Новините

Така и така вече забранихме социалките, остава да забраним и сайтовете. И знаеш ли к'во? Телевизорът и радиото също са твърде модерни изобретения, така че забраняваме и тях! Ако искаш новини - излизаш до близката будка и си купуваш вестник. А ако сте по-организирани, съседите може да съберете пари (хартиени и на монети) и да си наемете квартален глашатай, който да ви чете новините. За целта, разбира се, пускате обява във вестника. Което ни води към следващата забрана.

4. Документация и администрация

Жалба в министерство? Сигнал към общината? Декларация в НАП? Всичко на хартия! Тогава вече ще си помислиш повече, преди да се оплачеш, че в квартала ти паркират по тротоарите, нали? Интервю за работа? Пишеш CV-то на ръка, мотивационното писмо - също. Отиваш до офиса, даваш го лично, четат го на място пред теб. Така като ти звъннат да те поканят на интервю, няма да се чудиш "Кои бяха пък тия?", щото си пуснал CV-та на 50 места онлайн. Ще кандидатстваш само там, където наистина искаш да работиш. По всяка вероятност в печатница, защото ще е процъфтяващ бизнес.

Още: “Възраждане” опита да спре концерта на Джони Деп, но той натисна Enter и… Гешев падна

5. Забавлението

Забрави за компютърните игри, включително за тамагочито. Игрите и без това само подтикват децата към насилие и, както знаем, са единственият виновник за насилието по света. Не са неадекватните родители или културата на средата - видеоигрите са. Затова игрите се връщат на хартия, начело с морския шах. Настолните игри и без това са масово на хартия, не знам к'ъв ти е проблемът.

Ама щото много знаеш, филмите и музиката също отиват на хартия! Махаме Netflix, HBO Max, Apple Music и Spotify! Ще рисуваш истории в картинки на децата, а песните ще ги гледаш на ноти и ще си тананикаш. На Нова година няма да слушате Дунавсско хоро на мегдана, а ще си го пеете. Айде, всички му знаем текста: Търъ-дъръ, търъ-дъръ, търът-търът тъдъ!

Тъкмо ще намалим драстично шумовото замърсяване. Няма вече да чуваш и как някой е набичил поп-фолк от колата, докато чака на светофара. Чалгарите вече ще отварят прозореца и ще ти показват текста на "Синя прашка", за да им го прочетеш, защото те не могат. Ето, помагаме и на образованието.

 

Единственият (!) минус на всички тези идеи е, че накрая от толкова много хартиени продукти няма да остане хартия за книги. Ама за какво са ти и без това? Ти да си чувал някой да чете? Аз не.

А ти? Какво още искаш да върнем на хартия? Събирам идеи.