9 признака, че вече остаряваш

icon
Sofialive.bg

Стане ли дума за остаряване, обикновено си представяме бръчки и побеляла коса. Има обаче и някои по-незабележими знаци, че процесът вече е започнал, пише Bright Side. Ето кои са те:

1. Реакциите ви стават по-забавени. Трудно ви е например бързо да уловите падаща чаша.


2. Порязвания и рани заздравяват за по-малко време. Кожата ни има удивителен регенериращ капацитет. Когато започне да не "действа" толкова бързо, значи остаряваме.


3. Затруднявате се да носите тежко. Пренасянето на бутилка с вода от 5 л е предизвикателство за вас, а си спомняте, че до неотдавна не беше така. Мускулите ви вероятно са започнали да губят маса и това влияе на силата и издържливостта ви.


4. Зрението ви се влошава. Лесен тест - сложете принтиран текст (може да е и вестник например) пред очите си и вижте колко е минималното разстояние, от което можете ясно да виждате буквите. За 20-годишние хора то е около 10 см, а за тези над 40 - около 25 см. В зависимост от резултата можете да прецените колко бързо "остарява" зрението ви.


5. Промени в теглото. Натрупвате мазнини в областта на корема и ханша, бедрата ви са отпуснати.


6. Започнали сте да ходите по-бавно, близките ви все ви подканят да побързате.



7. Проблеми с равновесието. Знаете ли, че около 80-годишна възраст много хора вече не могат да стоят само на един крак с едно затворено око? Ако и вие се затруднявате да го правите, остаряването е стартирало.


8. Устните ви губят от своята плътност, не изглеждат толкова пълни и цветът им е по-светъл.


9. Страдате от анхедония - трудно ви е да се радвате на живота, не се чувствате ентусиазирани от хобитата си, малко неща могат да ви развълнуват.