А ти поругаваш ли знамето?

icon
Sofialive.bg
Източник: скрийншот

В този текст ще си поговорим за Мила Роберт, за нелепото ѝ отношение спрямо родния трибагреник и за опитите на псевдопатриотите да си присвоят българското знаме. Ще проверим и дали и ти да го поругаваш, без да се замисляш. Но да започнем с най-важното.

Българският флаг е символ на единство и идентичност. Той е може би последният обединяващ ни символ и не зависи дали сте леви или десни, либерали или консерватори. Българският флаг не се вълнува от политическите ви пристрастия - той има за цел само да обединява. Олицетоворение на историята, културата и свободния дух на нацията, вечно напомяне за общите ни корени и това, което ни обединява - любовта към България. Това е българското знаме.

В последните дни отново се шуми около поругаването на знамето ни, този път от страна на певицата Мила Роберт по време на Sofia Pride 2024. По време на свое изпълнение на сцената, Мила Роберт излезе в рокля в бяло, зелено и червено, след което я съблече, хвърли на земята и остана по рокля с цветовете на LGBT-BLM флага. Тази чутовна тъпотия очаквано предизвика гняв у мнозина, но пък и бе преекспонирана до нелепи мащаби. Някакви хора от все още съществуващото ВМРО пуснали сигнал до прокурора, други хора искат смъртно наказание, напалм и какво ли още не - поне ако съдим по коментарите в социалките.

Сега, нали, няма да седна да защитавам Мила Роберт. Нито съм фен на музиката ѝ, нито ще тръгна да я плюя отникъде, но на мен ми изглежда просто като тъпотия, за която не се е усетила какъв отзвук ще има. Това обаче не поправя стореното и наистина говорим за поругаване на национален символ. Грешка или не - да хвърлиш знамето на земята, пък било то и под формата на рокля - това е поругаване на флага.

Но само Мила Роберт ли поругава националните символи? На колко уж патриотични събития гледахме знамето да се поставя на земята, хора да стъпват по него, за да се снимат и какво ли още не? Колко "патриотични" формации използват цветовете на трибагреника ни, за да създават асоциация с него? Колко се опитват да внушат, че някой се опитва да ни отнеме знамето и го използват като фасада, зад която прокарват чужди интереси? Стигнахме дотам, че като видим някого с българското знаме на профилната си снимка в социалните мрежи, да знаем чий гласоподавател е. А после като му отворим профила разбираме и как не би следвало да е завършил шести клас, имайки предвид правописните му грешки.

Това е моят голям проблем с псевдопатриотизма - че се опитва да ми отнеме знамето. Никой отвън не се опитва да го направи - правят го отвътре. То не принадлежи на партия или политическо течение - то е на всички ни.

Това е моят голям проблем и с хора като Мила Роберт и ЛГБТ либералите - те се оставят да бъдат подведени, че българското знаме вече е чуждо за тях. Може би е защото го виждат редовно на профилните снимки на тези, които им казват, че са "изроди" или призовават за насилие срещу тях. Може би е защото те не виждат държавата да прави нещо, за да ги защити. Може би не чувстват, че принадлежат в една група с хората, които увиват омразата си в същото знаме. Може би са елементарни и просто харесват по-шарени знамена. Може би се усещат по-обединени от знамето с дъгата. Може би им е по-важно да викат "От реката до морето - свобода за Палестина", както викаха на тазгодишния прайд.


Но за нищо от изброеното проблемът не е в знамето. Проблемът е в хората. Знамето е прекрасно и е символ за всички нас. То ни казва, даже крещи, че няма проблем да сме тотално различни и да не сме съгласни за нищо едни с други, но че въпреки това винаги ще има нещо, което ни обединява - това, че сме българи.

А ако някой си мисли, че никога не е поругавал знамето, нека помисли пак, защото съм виждал много партии (включително ДБ), организации (включително протестни, на чиято страна съм бил) и личности (включително доказани родолюбци) да поругават флага, пък било то и несъзнателно.

Най-честата грешка, която виждам, е използването на текст върху знамето. Това е забранено по закон, защото върху българското знаме не може да се пише или поставят символи. Дали ще е "България обича Iron Maiden", "Шумен мрази ЦСКА" или дори "България над всичко" - това е непозволена употреба на знамето и нарушаване на конституцията и закона за националните символи.

И като казвам, че върху знамето не се поставя нищо, това включва и герба. Гербът и знамето са равносилни държавни символи и поставянето на едното върху другото е недопустимо. Въпреки това не съм видял партия (особено от "патриотичните"), на чиито манифестации да не се веят подобни знамена.

Поставянето на "ефекти" върху знамето също е вид непозволена употреба. Например онази популярна картинка с трибагреника и лъва (обикновено в комплект с мечката с руското знаме), само че обсипана с ефекти, преливки, сенки, контрасти, наситеност и прочие. Не се използва за тениски, рокли, кърпи, бандани, хавлии, джапанки, боксерки и прочие.

Не. Знамето ни е едно, има си ясни инструкции как следва да изглежда то и би следвалов всички да го уважаваме, независимо от различнията си. Нещо повече - дори когато се чувстваме най-разединени, то е символът, който трябва да ни напомня, че нещо ни обединява. То не е вещ, която да поругават на един прайд или да си присвояват от друг. Затова, драги ЛГБТ либерали - не се срамувайте от него и не го въргаляйте по земята. То е вашето знаме, независимо как се идентифицирате, какви са ви пронаунсите и колко хора, обгърнати с трибагреника, проявяват омраза към вас.

А вие, друзя копейки, които рядко можете да напишете две изречения без правописна грешка на родния си език; вие, които милеете повече за Русия, отколкото за България - спрете да стискате знамето с мръсните си ръце. То не е ваша лична собственост и не сте го измислили вие. И колкото и да не ви се иска - то продължава да е на всички нас. Включително и на тези, които мразите.

 

Автор: Георги Емилов