Бай Ганьо след бала 1,2,3..12 И? После накъде?

icon
Sofialive.bg

Нека разгледаме типичния Бай Ганьо и типичната Бай Ганьовка след бала – персонажи типични за всеки месец май и юни. След като еуфорията от прословутия бал вече е отминала, скъпата рокля за 2 бона е прибрана в гардероба, обувките са прибрани в кутията и чакат новата доза андреналин да ги довърши, подаръците са сложени на видно място да напомнят за зашеметяващата вечер, идва време за втора вечер. А защо не и трета, четвърта... Празник бил – а какво празнуваш? Къде е гаранцията, че догодина няма пак да си абитуриент? Това се отнася най-вече за тазгодишните абитуриенти, които избраха втора матура английски език. Сред тях, за съжаление съм и аз. Беър Грилс – човече, ти ни разказа играта.

Парите са преброени и типичният Бай Ганьо ги влага в алкохолен туризъм по Слънчака и близките курорти. Запасил се е с алкохол, цигари, консерви, пастет, домати и суджук. Нека да има за мезе. Българският абитуриент е пестелив – използва БДЖ и не дава излишни пари за гориво, като може да ги даде за още алкохол. На Слънчака той най-силно от всякога изпълнява максимата „Веднъж се живее“.По тази логика и веднъж се завършва, но след тазгодишните матури е доста спорно.

Нашият Бай Ганьо гордо вдига чашата на „успеха“ и пее най-новите песни на Гери-Никол, Анелия и Фики. С цяло гърло. И най-интересното е, че знае текстовете им по-добре, отколкото се е подготвил за матурата. Харчи безразборно пари, обикаля най-хубавите дискотеки и курорти. Мама и тати са автомат за финансиране, крави за доене, те са длъжни просто да плащат за твоя фурор. Живееш над всички и съществуваш над всички. Все пак цели 12 години се се е мъчил да научиш кой е Ботев и какво, за бога, е метонимия. Прибираш се по тъмно и то не сам, вечно те прибират. Не е лесно да си царя на купона, определено.

Българската Бай Ганьовка е проучила предварително времето, но за всеки случай си е взела всякакви дрехи. Не е пропуснала и слънцезащитните кремчета, гримове и аксесоари за коса. Все пак ще си правим снимки, няма да се излагаме. Не една, две, а при всеки един удобен случай. За добро утро, след баня, преди баня, на плажа, на терасата. Все пак трябва да се тагнем, че сме на Sunny Beach. Нашата абитуриентка играе кючеци до сутринта и се напива повече от момчетата. Не знае къде ще следва и какво ще прави с живота си, но нито той, нито тя се притеснява от това. Хората си живеят за момента.

Еуфорията им бе прекъсната от сервитьор от випуск 2009 година, който позна Пешо абитуриента и му кресна на ухото:“Точно преди 10 години и аз бях тук и не ми пукаше за нищо, освен да се напия. А виж ме сега, завърщих нещо, колкото да избутам и си съсипах живота. Стегни се и се отнеси отговорно към университета.“

Пешеца, обаче, беше токова пиян, че не осъзна какво му се говори и за да не е неловко се усмихна и се извика: „Много те уважавам, брааат. Сипи още едно.“.

Ти избираш. Или си Пешо, или осъзналия се късно сервитьор, или се хващаш в ръце и си следваш мечтите за развитие.


Айде, наздраве!