България е там, където има и един българин! (СНИМКИ)

icon
Sofialive.bg
Източник: Фейсбук профил на Роси Михова

Българите продължават да протестират не само в родината, но и по света. "Няма да простим на ГЕРБ и ДПС, че плениха България и ни принудиха да напуснем семействата си, гласят посланията на сънародниците ни, които са напуснали родината.

Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Нидерландия, Франция. Това са само част от държавите, в които тази неделя прозвучаха възгласи “Оставка”. Българските общности по света за пореден път демонстрираха солидарността си с протестиращите в България. Демонстрации се проведоха в над 20 града в общо 12 държави по целия свят.

Заради вилнеещата в САЩ епидемия българите отвъд океана организираха своята акция онлайн. В рамките на деня представители на диаспората публикуваха свои снимки и видеоклипове в социалните мрежи, в които обясняват защо настояват за оставката на кабинета "Борисов" и на главния прокурор Иван Гешев.

Българските общности в Берлин и Кьолн се събраха на протест за пети път. Именно в тези два града беше дадено началото на недоволството сред българите във федералната република. На 16 юли се проведоха първите протести - пред българското посолство в столицата Берлин и пред емблематичната Кьолнска катедрала. Последваха демонстрации в Мюнхен, Щутгарт, Манхайм, Франкфурт и други градове на страната.

На 23 юли българи се събраха и пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин. Целта на протестиращите бе да попитат управляващата партия в Германия, която заедно с ГЕРБ е част от Европейската народна партия, защо си затваря очите за случващото се в България, за липсата на съдебна реформа въпреки препоръките на ЕК и Венецианската комисия, както и за начина, по който се харчат европейски средства.


През последните седмици протести се проведоха и Австрия. Българите в столицата Виена отново излязоха на шествие, което премина през ключови точки в града.

Снимките понякога говорят повече от думите, а истинската красота е в тяхната комбинация!

Мислех да разказвам какво се случи днес в центъра на Виена - не на едно място, а на много места. Мислех си да обяснявам как в люлката на Хабсбургите и по стъпките на Сиси едва ли са се развявали толкова много български знамена (Каракачанов, чуваме ли се?)... Но след това реших просто да кача снимките, пише в своя фейсбук профил българката Роси Михова.