Да не повярваш - научих някои неща от „Фермата 5“!

icon
Sofialive.bg

Не е за вярване, нали? Особено за хора, които избягват да гледат подобни предавания по телевизията. Нагледахме се на популярни и не толкова популярни личности, чието поведение от екрана по-скоро може да послужи като урок за това как не трябва да постъпваме, отколкото като добър пример. И в тоя смисъл, твърдейки, че съм научил някакви ценни неща от риалити е съотносимо с това да разкажа за житейските уроци, които съм разбрал от някой турски сериал. Ама нейсе – гледах петия сезон на „Фермата“, допадна ми, а някои от събитията наистина ме накараха да се замисля как бих постъпил аз в идентични ситуации.

Не, няма да разкажа как толкова съм се вдъхновил, че мисля да се запиша на кастинга за следващия сезон на предаването, а само ще набележа случките, които ми направиха впечатление, без да имам за цел да нападам или обидя някой от участниците. И признавам – Иван и Андрей не са ми платили нищо за таз' реклама, дето ще им направя.

Началото на сезона тръгна малко тегаво поради това, че участниците бяха разделени на отбори като сиромаси и чорбаджии, което поляризира настроението между тях и доведе до размяна на реплики. А поведението на един от участниците, който бе отстранен от продукцията, заради това, че си позволи да удари шамар на жена от своя отбор, няма изобщо да коментирам. Ежедневните епизоди се нижеха, сиромасите стоически се справяха с несгодите от тяхната страна на фермата, но като че ли нещо малко не достигаше, нишката да се заплете до край. Нещо като като една любовна история, например.

1. Ако си ‘аресаш някоя мома от съседното село – ходи и я открадни

Някога и такива неща е имало, но не и сега. Днес живеем доста по-самотно, свикнали да разчитаме на приложения за запознанства, за да намерим любовта. Ако и Краси(мир) бе така нерешителен, Поли щеше да я вземе някой друг. След няколко дни на проучване, подхвърляне на закачки и гукане през оградата с момичето, което го бе запленило, една нощ Краси взе, че прескочи оградата, за да отиде при нея, ставайки част от противниковия дотогава отбор. Някои му се разсърдиха под предлог, че ги предава, други го подкрепиха за решението, докато той самият се радваше, че го е направил, дори с риск нищо да не се получи между тях. Та, действието е по-добро от бездействието, нали?

2. Ако някой ти удари шамар не обръщай и другата буза – разреши спора при първия удобен случай

Когато имаш проблем с някого и ти се отдаде възможност спорът между вас да бъде разрешен - действай, дори да има вариант да не излезеш победител, така както постъпиха Димитър и Ивайло. Двамата очевидно „не могат да мелят брашно заедно“ и напрежението между тях ескалира. Митко се чатна за начин, по който може да острани Ивайло от пътя си в играта и го направи, предизвиквайки го на дуел. Въпреки че Иво беше фермер на седмицата и според правилата на предаването не можеше да бъде избиран като дуелист, той прие хвърлената му ръкавица.


Това, разбира се, не означава, че трябва да се биете с всеки, който не мисли като вас, а по-скоро че трябва да измислите интелигентен начин, по който да излезете победител в спора.

3. На гол тумбак - чифтета пищови

Стига с тази гордост. Когато някой иска да ти помогне, не се обиждай, а приеми, когато намеренията към теб са чисти. Виждайки условията, в които Веселка и децата ѝ живеят, останалите участници решиха да помогнат ремонтирайки стаята на децата. Тя взе че го удари на гордост, тръшна се, рева, че подаяния не и иска т.н., вместо да признае, очевидното и да благодари на съотборниците си, без да им се обижда за жеста. В крайна сметка успяха да я сколнят да приеме. Btw, поздравям я за победата ѝ на финала.

4. Не прибързвай с „не харесвам“

Свикнали сме да бъдем крайни в изказванията и мнението си, без да дадем време на човека отсреща. Така и аз избързах да поставя в графата „не харесвам“ двама участника - Митко-малкия и Красимира, чието поведение в началото не ми допадаше. Митко с философиите, които развиваше си беше доста досаден, а пък малко надменно му поведение също дразнеше – чак на Владо Каролев дори съвети взе да дава как да се държи... Та тези двамцата, абсолютно неочаквано, взеха че се залюбиха и впоследствие ми станаха любимите участници.

5. Ако всички са срещу теб, значи проблемът е в теб

Ако не те харесват останалите, дори и да имаш някакво предимство пред тях, накрая ще успеят да ти стъпят на врата. Не бъди срещу всички на всяка цена. Още повече, щом се е получило така, трябва да потърсиш вината и в себе си. Велислава, която участваше като един участник с майка си – Дана, често лазеше по нервите на останалите играчи с опърничавия си характер и постъпки. Тя си спечели немалко врагове, които допълнително се дразнеха от преимуществото на майка и дъщеря, които успяваха да се измъкнат от отпадане благодарени на познанията на Дана по българска история и физическите умения на Вили. Дойде обаче и тяхното време, като отпадането им бе по най-болезнения начин – в посления момент, преди финала.