Да забраним празниците, за да не се объркват децата

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Коментар на Георги Емилов

 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов с гордост забрани отбелязването на Хелоуин в детските градини и училищата под мощните одобрителни възгласи на де що патриот има на тая велика шопска земя. Вместо Хелоуин, ще има факелно шествие за Деня на будителите – защото те децата това обичат – факелни шествия. Супер, подкрепям. Аз лично като малък ревах всеки път, щом не ме вземат на факелно шествие, сигурен съм, че и вие така.

Причината за решението на кмета е, че децата се обърквали защо има почивни дни и мислели, че е заради Хелоуин. Значи, поправете ме ако греша, ама ако учители, педагози, родители и кмет не успяват да обяснят на децата разбираемо защо има почивни дни и какво реално значи Денят на будителите – проблемът май не е в децата. Ама само предполагам де, нищо не казвам.

Злите езици ще кажат, че няма по-сигурен начин да накараш едно дете да мрази нещо, от това да му го наложиш като наказание. Още Джани Родари е говорил за това на родителите, казвайки, че ако спрат телевизора на детето си и го накарат да чете книга, то това само ще остави у него усещането, че книгата е наказание. Любовта към книгите трябва да се възпитава, точно както и любовта към родните празници и традиции. Забраната на Хелоуин всъщност ще направи точно обратното – ще създаде у децата усещането, че Денят на будителите е “онзи гаден празник”, заради който не им дават да се забавляват на Хелоуин. Ама това го казват злите езици, не аз. Аз също мразя деца, евала, кмете!

Даже трябва да си призная – цялата ми рода е от Мусачево – село в областта. Питайте 70-годишните хора от селото как са празнували Хелоуин още в края на 50-те и началото на 60-те години, макар тогава да не са го наричали така. Точно така – децата са обикаляли по къщите в селото и са събирали лакомства още по времето на комунизма. Затова кметът просто си спомня с умиление за тези разкази, услажда му се от комунизма и забранява празници, сакън да не би някое дете да вземе да се забавлява. И правилно! Защото, с риск да се повторя, няма нищо по-гадно от това дете да се забавлява… пу да им се не знае и на грозните дечурлига, ше ми се забавляват те… а шамари?!

Същите ония зли езици ще кажат и че Хелоуин е празник за децата, на който те истински се забавляват с това, което искат. И че иначе почти всичките ни празници са за преклон, поклон, козируване, помен, спомен и отдаване на почит. Но това са злите езици! Аз, пак си казвам, намирам факелните шествия за супер фън. Даже предлагам да забраним всички други празници, на които е възможно децата дори малко да се забавляват, пу да им се не знае и лигльовците!


Ето няколко идеи кои още празници да забраним и с какво да ги заменим.

1. Баба Марта

Значи, както Хелоуин не е православен празник и трябва да се забрани, така и с Баба Марта. Подобни езически и магически ритуали нямат място в православния Елин Пелин, затова предлагам на Ивайло Симеонов да забрани връзването на мартеници. Вместо това кметът може съвсем да върне Елин Пелин в средновековието и вместо връзване на мартеници, да създаде развлечение на децата, включващо връзване на грешник на мегдана и биенето му с камшик.

2. Кукери

Разбрахме се с тия езически ритуали – не бива и не може. Кукери, бабугери – да не са посмели да се покажат и да гонят някви зли духове. Вместо това може факелно шествие… или не, то вече е заето за 1 ноември. Значи може фекално шествие. Той кмета ще намери начин как да го организира.

3. Денят на детето

Ден на детето – друг път! Плащат ли данъци децата? Не плащат. Тогава какъв ден искат? Като почнат да си плащат данъци – тогава ден! Ще каже някой – ама те тогава вече няма да са деца?! Идеално, пу да им се не знае и сополанковците проклети! И не стига всичко, ми избрали 1 юни за празник, точно ден преди да пуснем сирените на 2 юни. Ще се объркат защо са тия сирени и ходи ги научи после. Затова вместо ден на детето – ще учат с подробности за смъртта на Ботев на връх Вола, току-виж някак успеят да намразят и националните ни герои.

4. Чукането с яйца на Великден

Значи, Великден си е супер, ама това чукане с яйце, шоколадовите зайци и различните там великденски лакомства – не. Пълна забрана! Великден трябва да е само и единствено за почит към възкресението на Христос и нищо друго. Затова, вместо чукане с яйца – надговаряне с псалми, току-виж и Библията намразят.

5. Коледни елхи, дядо коледовци и подаръци

За какво да възпитаваме у тия гадни, просто, отвратителни малки пръдльовци любов към консуматорството, когато можем да им разкажем за раждането на Христос? Никаква елха, никакъв Дядо Коледа (може Дядо Мраз), никакви лампички, никакви подаръци – само и единствено още псалми, за да знаят, че тука е така и че детското забавление адски ни изнервя всички. И факелно шествие пак, щото все пак е коледа и са останали факли от 1 ноември.

Ако се сещате за още идеи кои скапани детски празнаци да забраним, пишете до редакцията или направо до кмета на Елин Пелин, той сигурно с удоволствие ще се възползва. Запомнете – въображението на децата трябва да се убива отрано, щото иначе току-виж станали нещо повече от тираджии и бакшиши, а тогава яко ще го загазим. Нека им забраним всичко западно, преди да ги пратим да емигрират на Запад.

Само не казвайте на Ивайло Симеонов, че ако Елин Пелин нямаше въображение, градът сега щеше да се казва Димитър Стоянов.

 

Автор: Георги Емилов