...днес е най-късият ден в годината

icon
Sofialive.bg

(с гласа на Нед Старк) 21 декември. В 18:27 българско време настъпва астрономическата зима. Днес е зимното слънцестоене и най-краткият ден в годината. Ако си фен на езическите традиции, денят е важен за теб. Ако изобщо не ти пука за тях - честита зима!

зимно слънцестоене image

Съвсем технически (и астрономически), зимното слънцестоене се случва, когато Слънцето е точно над Тропика на Козирога или на 23,5 ° южна ширина. А ако някога си се чудил защо имаме зимно слънцестоене, отговорът е следният:

Земята обикаля около слънцето с наклонена ос (вероятно защото нашата планета се е сблъскала с друго масивно космическо тяло преди милиарди години, когато тя все още се е образувала). Между септември и март Северното полукълбо на Земята е изложено по-малко на пряка слънчева светлина в рамките на деня. През останалата част от годината северът получава по-пряка слънчева светлина, а Южното полукълбо - по-малко. Това е причината за сезоните.

зимно слънцестоене image

В Северното полукълбо най-много слънчева светлина се появява на 20, 21 или 22 юни всяка година. Това е лятното слънцестоене. За разлика от него, Южното полукълбо е изложено най-дълго на слънчева светлина на 21, 22 или 23 декември, а до севера достига най-малко слънце - това е нашето зимно слънцестоене.

Древните народи са имали далеч по-просто и свързано с климата, сезоните и географията си тълкуване на зимното слънцестоене. В най-краткия ден на годината посрещаме и най-дългата й нощ. Те отбелязвали края на смъртния цикъл на годината и началото на новия жизнения кръговрат. В тези най-мрачни дни се раждат лятото и светлината. Езичниците вярвали, че това е подходящият момент да оставим да умре това, което трябва да умре, за да отстъпи място за новия живот. Те палели големи огньове и факли в прослава на Слънцето и великия цикъл на живота и смъртта. По това време са се принасяли в жертва (и подготвяли за консумация) селскостопански животни, а виното и бирата вече били ферментирали и готови за пиене.


einar selvik wardruna imageАйнар Селвик, лидерът на Wardruna осветява пътя в нощта на Yule

Така че, независимо дали прекарваш деня и нощта на 21 декември със ски или посрещаш Юле с факла в ръка, пожелаваме ти светлина в начинанията през следващата година и нов живот за всичките ти цели!

Източници: Vox, Scijinks, Wikipedia

Джанго или отварата на пиратите