„Фейсбук“ – нож с две остриета

icon
Sofialive.bg

Човекът по начало е социално същество, което се стреми към социализация с всички сили. С времето, живият контакт е отстъпил своето място за сметка на клавиатурата.

Не е тайна за никого, че младите предпочитат неживия контакт пред този очи в очи. Това не е и ново явление. То се зароди преди няколко години. Според мои лични наблюдения, хората около 20-годишна възраст използват социалните мрежи изцяло за лични контакти и запознанства. Винаги ми е било интересно как хората могат да се заровят изцяло в света на т.нар. „emojis“ или личицата, които онагледяват реалните човешки емоции. Наскоро излезе информация, че има национален ден на емотиконите. Това е показателно колко онлайн е станало обществото. За жалост, все по-често ми се случва да набера някого по телефона, а той да не отговори. В следващия момент да му пиша и веднага да ми върне съобщение.

От друга страна, хората от предните поколения, използват съвременните технологии за все същите добре познати за тях неща. Като най-често срещани техни дейности можем да посочим честитене на различни поводи и съобщения, които са свързани с работа. Впечатление прави, че по- възрастните не могат и да боравят толкова изкусно, колкото младите, но когато имат трудност, търсят помощта ни. Понякога ни се струва смешно отстрани, но ние също бихме били за присмех ако се учехме да работим на пишеща машина например.