Грета Тунберг е готова за диктатор

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images

Какво е общото между Грета Тунберг, Хитлер и Ким Чен Ун? Може би всички те са загрижени за околната среда? В Северна Корея почти няма автомобили, което е супер за природата – в страната сигурно има повече ядрено гориво, отколкото изкопаемо. Нацистка Германия пък създава природни резервати, подкрепя устойчивото горско стопанство, защитава възобновяемата енергия, ограничава замърсяването на въздуха и проектира аутобаните си като начин да доближи германците до природата. Грета би одобрила. Само че има още нещо общо между тях.

Отговорът – учудващо сходните им виждания за Палестина и Израел.

През 1941 г. Главният мюфтия на Ерусалим, Амин ал-Хусейни, се среща с Адолф Хитлер. Макар че Хитлер отказва да се здрависа с него или да пие кафе с него, мюфтията (който е от палестински произход) засипва фюрера с хвалби за чудесната му работа по изтребване на евреите и му казва, че може да разчита на арабския свят за помощ в изтреблението на ционистите в Близкия Изток и Африка. Фюрерът изказва своята подкрепа за Палестина и освобождаването ѝ от евреите, но все пак си има други проблеми и това по-скоро влиза в плановете му за по-далечното бъдеще. 4 години по-късно, същият мюфтия мобилизира 20 хиляди мюсюлмани в помощ на армията на SS, които да се погрижат за изтреблението на евреите в Хърватия и Унгария.

Още: УЕФА предложи Боби Михайлов да поеме МВР

Прескачаме до ноември 2023 г., когато севернокорейският диктатор Ким Чен Ун нарежда изпращането на “цялостна помощ” за Палестина. Властите в Северна Корея отричат това, но дружбата между севернокорейския и палестинския народ не е от вчера. Тя датира поне от 1966 г. и приятелството между Ким Ир Сен и Ясер Арафат. Още по онова време Северна Корея изпраща помощ на Организацията за освобождение на Палестина. През годините Северна Корея обвинява Израел по време на всеки конфликт с Палестина, включително и за актуалния конфликт от октомври.

Така стигаме и до Грета Тунберг. Вече сте наясно, че и тя подкрепя Палестина, но преди да стигна до това, моля да ми позволите да да вмъкна едно лично лирично отклонение.

Преди 4 години написах една от най-четените си статии някога, когато опитах да защитя онази пламенна реч на 16-годишната по онова време Грета пред ООН. Защитих я от изливаната към нея омраза, защото знаех, че Грета е със синдром на Аспергер. И защото съм наясно, че климатичните промени са факт. 2023-а е най-горещата година в историята на измерванията, само казвам. Сгреших обаче в преценката си, че Грета Тунберг е просто загрижен млад човек. Да, с Грета сме на едно мнение, че климатичните промени са реални, но май за нищо друго не се припокриваме. Например, тя подкрепя тероризма на Хамас, а аз не – така че няма как да ни бъде като двойка.


Грета Тунберг е от един определен тип безполезни по своему хора, неспособни да въведат ред в своя живот. За да компенсират, те опитват да въведат ред в живота на останалите, за да имат усещането, че са значими и вършат нещо полезно. Клиничният психолог Джордан Питърсън (който наскоро гостува в България и с когото не съм съгласен по много теми, но все пак дълбоко уважавам), казва: “Първо си оправи леглото, после оправяй света”. И аз съм сигурен, че Грета никога не си е оправяла леглото.

Още: 5 идеи какво друго да върнем на хартия

Познавам много такива хора, част от които бяха сред най-активните протестиращи на де що протест имаше в държавата в последните 10 години. Някои редовно виждах и по телевизията, някои станаха известни като “протестъри” и направиха кариера на такива. И макар че с тях сме на една и съща вълна в политическите си виждания, аз ги смятах за вредни за нашите протести. Понякога не можех да не се зачудя: “Този човек го знам отдавна – той се къпе веднъж седмично, не си сменя бельото, не си реже ноктите на краката по 2 месеца, има проблем с алкохола, едва завърши училище и живее в абсолютна кочина… защо не е толкова активен в собствения си живот?”. И виждах как за много такива хора протестите бяха илюзията, в която те са важни, полезни и лидери на мнение.

Та и Грета така. Тя получи внимание, откри нови приятели и съмишленици (нещо трудно за хора в аутистичния спектър) и се чувства важна и полезна лидерка на мнение. Аз обаче смятам, че хора като нея и онези мързеливи нейни себеподобни от “Just Stop Oil” са адски вредни за екокаузата. Защото когато някой толкова досаден и дразнещ защитава някоя кауза, това отблъсква дори нейните привърженици и само налива гориво (ха!) в резервоара на онези с готовите опорки.

Честно, казах си “О, не, спри, моля те!”, когато видях, че Грета Тунберг взе да се застъпва за Украйна в социалните мрежи. Както е вредна за екокаузата, така бе вредна и за каузата на Украйна. Тя обаче рязко избухна с някаква чутовна простотия за това как войната унищожавала природата и някак забрави да говори за истинския проблем в нападението срещу Украйна. За добро или зло, нейната подкрепа приключи в общо 3 поста в социалните мрежи в рамките на 1-2 седмици.

От месец насам обаче, Грета, като много други свои крайнолеви съмишленици, се загрижи за Палестина. Без да отбелязва жертвите на тероризма, тя започна да зове за “спиране на огъня”, “спиране на геноцида” и да скандира “Няма климатична справедливост на окупирана земя!”, каквото и да значи това. По-страшният напев обаче е “От реката до морето – Свобода за Палестина”. Този лозунг сам по себе си говори за унищожаването на израелската държава и съдържа в себе си геноцидните виждания на Хамас. Но Грета и много други нейни съмишленици в крайнолявата част на политическия спектър повтарят лозунга като мантра. Та ако можех, щях да питам Гретка няколко неща.

Още: “Възраждане” опита да спре концерта на Джони Деп, но той натисна Enter и… Гешев падна

  1. Значи, Грета – ако ти беше на онзи фестивал в Израел, сега надали щеше да си в социалките. Там терористите от Хамас не са питали кой е евреин и кой не, а са изнасилвали и убивали наред. Само ще ти кажа, че огромен процент от жените, убити от терористите, са открити без бельо, с кървящи гениталии. Как мислиш, че щяха да открият теб, ако беше там?
  2. Знаеш ли кога имаше “спиране на огъня”? До 6 октомври.
  3. Кой точно извършва геноцид? Я да видим според теб как стоят нещата. В Израел живеят 20% хора с арабски произход. Познай в Палестина колко процента евреи има! Точно така, нула процента. Та кой, викаш, извършва геноцид? В своя манифест Хамас говорят за изтреблението на всички евреи по земята. Така че, да – геноцид има, или поне желание за него. Ама си сбъркала страната, Гретке.
  4. Коя точно земя е окупирана? Палестина има свое правителство (на Хамас), избрано от над 60% от населението. Израел се е изтеглил преди близо 20 години, къде точно е окупацията? Или може би говориш, че окупаторите са Хамас? Тогава – да. Те са окупирали цивилна инфраструктура и я използват за щит, за да могат после такива като теб да реват за цивилни жертви. Сещаш се – ония цивилни, които плюеха трупа на изнасилената татуистка, разкарвана гола из Газа в пикап. Онези цивилни, които празнуваха масовите убийства, изнасилвания и мъчения, извършени от Хамас.
  5. Даже ти предлагам нещо супер яко – защо не отидеш в Газа, Судан или която и да е друга държава от Близкия Изток, за да прокламираш там своите климатични идеи? Защо го правиш само в такива зли западни държави, а не в прекрасния Близък Изток?

 

Представям си как Грета е родена през 30-те години на миналия век и наблюдава войната. Защото и тогава е имало цивилни жертви. Ами да – кой говори за онези два милиона цивилни германци, загубили живота си по време на Втората световна война? И си мисля как ако Грета беше родена тогава, щеше да държи свастика с надпис “Free Тhe Third Rеiсh” и да иска прекратяване на огъня. Не че нещо, просто Xaмас и Хитлep буквално имат едно и също виждане за евpeите – това за пълното им унищожение.

Та така. Сгреших за Грета Тунберг. Приемам дори натякването “Аз казах ли ти?” от хората, които някога “ми казаха”. Но докато моята грешка не нанесе щета никому, защото не съм лидер на мнение, нейната грешка да подкрепя Хамас може като нищо да се отрази не само в нови нива на омраза, а и в загубата на човешки животи.

Още: Кметът на Пловдив ще бъде избран чрез дузпи на двата стадиона, Борисов ще е в ложата

И какво като спечели 15 минути, карайки с 200 км/ч?

Скандал в столично заведение: Зашиха зверски шамар на клиент, след като е забелязал грешка в сметката (ВИДЕО)