Хубавото на зимата

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Зимата започна отдавна, вероятно вече ни е в повече, а остава още живот за годината, но винаги трябва да търсим положителните страни. Когато се замисля кое й е хубавото, първото, което ми идва на ум, а вероятно и на много от вас, е, че свършва все някога. И води до пролет. Все пак това не е съвсем типът готина черта, която се има предвид, когато търсим доброто у нещо.

Също така не е съвсем удачно да кажем, че хубавото на зимата са празниците. Първо, защото те минаха, второ - защото хората май усещаме истинската зима точно след тях. А и напоследък- доста от последните години, тя идва истински, със студ, мъгли и всички екстри, точно през януари, та до март.

Ще спомена някои от клишетата- например топлите напитки и пуловери. За чайчетата и кафето- който както го обича, всички сме съгласни. Зимната мода е малко по- далечна. Би трябвало да е даже по- комфортната, но не всеки съумява да се чувства супер удобно с десет блузи, яке и жилетка. Така че и това не е съвсем така. Тоест , ако обичаш по-събрания и спретнат вид, или ще си студуваш цяла зима, защото няма да ти се иска особено да носиш толкова неща и постоянно да се опитваш да ги събереш върху себе си, или ще си малко срещу възприятията си. Ако все пак ти се струва, че е супер сладко да си с по- широк пуловер и какво ли още не- защото няма спор, възможностите за съчетание не са малко, честито- това е доста хубаво за твоята зима.

От друга страна, зимата е своеобразна пауза. Някак си няма съвсем какво да свършим, едва ли имаме дълго пътуване, едва ли сме по десет часа навън, не сме и на море. Като цяло не предразполага към губене на време. Ето защо дава възможност да попремислим, без това да се превръща в класическото премисляне, което води до тревожност и супернаситено усещане за несъществуващи, преследващи ни проблеми. Точно това, че ние го превръщаме в такова, ни е накарало основно да не сме фенове на сезона.

Ако все пак открием баланса, спрем мисленето точно навреме и се движим по идеите, които са ни дошли на ум, то тогава зимата внезапно е спасителната лодка на ума ни. Всъщност самата промяна на сезон, който и да е, сама по себе си е предпоставка за подредба на ума, но тъй като от четирите зимата е най- уникална, някак най-самостоятелна, дава ярки индикации, че нещо ново ще се започва. Та ако гадната мъгла не ви докара директна депресия и успеете да се фокусирате по- скоро върху мирния облик на студения сезон, то е доста вероятно да си изкарате чудесно. И в ума си, и извън него. „То ако си изкарвам добре принципно, ще съм си супер и в мислите” - и аз много дълго бях на това мнение, оказа се, че е точно обратното.

Желая ви топъл остатък от зимата. Да си я ползвате точно както ще ви донесе хубави преживявания, спомени и обич. Общо взето, изкарайте тази зима така пълноценно, че когато се обърнете към спомена за нея догодина, да не си казвате „пак ли”, а „хайде пак”.

Грабвайте от новата декада, която идва с този сезон, с пълни шепи!