Януарските обещания, които няма да изпълниш

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Да, янури месец е. Нова година – ново начало. Всеки казва така, обещава си да промени себе си, външния си вид, поведението си, начина си на живот. Накрая какво се оказва? Че пак си си като преди месец, че даже и по-зле. Само дето се натовари със свръхочаквания към себе си. 

Определено даването на обещания, които няма да изпълниш, в началото на всяка нова година си е традиция. Не може без това. Ето някои от най-често срещаните и най-култовите:

1. „Започвам да ходя на фитнес от януари“ - Дали ще е от януари, от юли или от понеделник, всички знаем, че няма да отидеш или най-много веднъж-два пъти да се излъжеш покрай приятел. Все пак не си уточнил от кой януари ще започнеш. Може и да е 2050, живи и здрави. Фитнесът не е твоето нещо, даването на обещания също. Остани си на дивана, направи си пуканки и си почивай. Може пък и да стане нещо догодина. Най-рано.

2. „Ще водя здравословен начин на живот“ - Определено след като си препил на Нова година и се събуждаш с махмурлук, лош дъх и гадна прическа, не е най-подходящото започване на годината. „Ау, какъв бургер ми излезе в Инстаграм“. Не се разсейвай, трябва да откажеш вредните храни! Искаш да ядеш здравословно и си решил да си накупуваш колкото можеш повече плодове и зеленчуци. Ставаш обаче и осъзнаваш, че такива няма вкъщи, магазините не работят. Е, вселената не е на моя страна. Ще ям здравословно догодина.

3. „Няма да харча толкова много пари и ще спестявам повече“ - Ако наистина имаше намерение да изпълниш тази цел, досега да си открил Пенсионен фонд. Вместо това пък вкусната храна, сладките изкушения и най-вече новите модни артикули ни карат да харчим повече пари още в началото на годината. И после иди обяснявай защо след Нова година си на нула...

4. „Ще пътувам повече“ - Не може хем да искаш да пътуваш, хем да искаш да спестяваш пари. Тези две неща се изключват взаимно. Няма такава дестинация, която да е безплатна, освен тази до баба. Тогава даже се връщаш с пари. Днешните инфлуенсъри, които качват постоянно нови и нови снимки от красиви дестинации, ни подтикват и ние да ги видим. Поне да се снимаме там, да знаят хората, че сме ги посетили. Не им се връзвайте. Има един хубав лаф. Той гласи: "Помните ли как преди Facebook и Instagram никой не се интересуваше къде сте? И сега е така". 

5. „Ще отделям повече време за себе си и своето усъвършенстване“ - Да, тук се има предвид всичко – от красота, до образование и работа. Чували сме поговорката „Две дини под една мишница не се носят“ и затова в един момент или красотата ни куца и приличаме на Мистър Бийн, или сме пред изключване, а по-гадното – пред уволнение. Редувай ги, то се е видяло, че и трите наведнъж не можеш да постигнеш.


6. „Ще бъда по-добър и няма да бъда толкова агресивен“ - В същото време, на 2-ри януари – първият работен ден, бюрото ти е затрупано от работа, колегите ти са нервни, а ти си пред избухване. Кафето се разля. То и без това нямаше време за него. Е, кажи ми как да бъда добър, позитивен и спокоен? Добре започва годината.

7. „Ще ценя времето си повече и ще бъда по-организиран“ - Времето е най-ценният ни ресурс, защото е невъзвръщаем. Често обаче ние го отделяме за незначителни неща, хора, събития. Губим си времето в нерви, страх, вместо да го прекараме с любимите си хора или в самоусъвършенстване. Също така отделяме и много време на социалните мрежи, което е страшно досадно, когато си сред приятелите или семейството си. Осъзнаваш, че няма как да бъдеш организиран още първия ден, в който те поканят на купон, а ти трябва да учиш за сесия. Е, животът е един. Нали трябва да бъда позитивен?