Каква е тайната на ежедневната енергичност?

icon
Sofialive.bg
Източник: архив

Колкото по-забързан става живота, толкова по-уморени се чувстваме през ежедневието. Почти всеки в днешно време говори за това колко е зает, как не може да си почине и прочие, макар често всъщност да губи голяма част от времето си. Всичко това става на фона на една постоянно натрупваща се умора. А как можем да избягаме от нея?

Днес ще разгледаме няколко основни начина, чрез които можем да подпомогнем тялото си и да се чувстваме по-енергични. Въоръжи се с чаша от любимото напитка, приготвена от хубави кафе зърна и научи как да се заредиш с енергия!

Количеството сън не е проблемът

Въпреки че често се говори как трябва да спим по 8 часа на ден, истината е малко по-различна. Независимо колко дълго спим, напълно възможно е винаги да се събуждаме уморени и прозяващи се. Това е така, защото количеството не е толкова важно, колкото е качеството. А как можем да подобрим качеството, за да сме по-енергични? С няколко прости трика.

На първо място просто трябва да забравим за екраните преди лягане. С малко воля се постига лесно, а и позволява някои други активности преди сън. Освен това е хубаво да помислим и за осветлението вкъщи. Мястото, където спим, не трябва да има синя или бяла светлина, а трябва да се разчита на жълтеникавата такава. И разбира се – температурата на стаята трябва да е в разумните граници от 18 до 22 градуса. След няколко дни в такива условия, умората ни ще намалее значително.

Възползвайте се от тази комбинация

Напоследък стана модерен така нареченият биохакинг. Идеята му е да помогне на хората да „хакнат“ тялото си, така че то да им служи възможно най-добре. Един от тези хакове включва специален начин на дрямка за кратко време, който ни зарежда бързо. Сравняват го с бързото зареждане на телефони – само за 15 минути зареждане да получаваме 4 часа батерия. И с тази идея нещата са горе-долу същите.


А как става? Когато се чувстваме уморени си правим един хубаво кафе (можем да намерим такова в Espressimo), изпиваме го бързичко и лягаме за бърза дрямка от 30 минути. Някъде между тези действия е хубаво да си навием аларма.

Причината всичко това да работи е сравнително проста. Тъй като има различни фази на съня, а първата е най-плитка, от нея се излиза най-лесно и без да се чувстваме уморени. В допълнение с кафето това става уникална комбинация, която не само ни кара да се чувстваме отпочинали, но и ни зарежда за доста дълго време!

Кислород из цялото тяло

Би трябвало да е ясно, че една от основните функции на кръвта в организма е да разпраща кислород на нуждаещите се клетки. Установено е, че доста голяма част от умората си отива, ако успеем да забързаме малко кръвообращението и да стимулираме по-голяма част от тялото си.

Това лесно се постига с една бърза загрявка или разтягане, а много често и с проста разходка. Изключително ефективно е, ако направим разходката точно след хубав обяд, защото така няма да се чувстваме отпаднали, както често се получава, когато се нахраним.

Така че в комбинация тези три съвета могат да ни помогнат да възвърнем енергичността си през деня!