Какъв е съвременният алфа мъж?

icon
Sofialive.bg

Алфа-мъжкарят е мъжът с главно М. Човек, на когото останалите мъже искат да приличат, от когото жените се разтапят и който получава това, което иска. Обикновено жени. Терминът алфа мъж води началото си от изследователската дейност на зоолога Дейвид Мех, който изучавал структурата на вълча глутница. Да се асоциира обаче човешкото поведение с това на водача на животинска глутница, е погрешно според някои изследователи. Предполагам ще се съгласите, че профилът на истинския мъжкар, не трябва да се легитимира с мачкащ наред индивид, който минава през всяка жена като ураган, само за да изхвърли семето си.

Нека да отбележим, че в йерархията при животните, водачът на глутницата е само един, а съвременния начин на живот предлага много възможности към хората да бъдат успешни в една или друга сфера. Да бъдеш успешен във всичко обаче, е доста трудно, да кажем дори невъзможно. Ако имаш успешна кариера то трудно създаваш дълготрайни връзки, а пък и не можеш да отделяш много време за това как изглеждаш. Ако си пък фитнес маниак и изглеждаш като фотомодел, то не ти се отдава да си успешен в други сфери на живота и работиш като охранител в мол-а.

Често това бъде истински мъжкар, се превръща в цел № 1 за младите. Пишат в търсачката алфа мъж и четат десетки глупави текстове от рода „как да бъдеш алфа мъж“. Трябва да е ясно, че никой не става истински мъжкар, като прочете и следва „седем прости стъпки“. Същото важи и за книгите. Дълго време като библия на съвременния мъжкар се смяташе романът на Нийл Щраус „Играта“. Книга, която по-скоро може да бъде определена като ръководство за неуверени в себе си мъже, които искат да преспят с възможно повече жени. Затова избягвайте да приемате една или други книга като пътеводна светлина, за да не се окаже, че вместо алфа мъжкар сте алфа лузър. В тази връзка отбелязвам, че настоящият текст не съдържа формула за успех, а няколко съвета как да бъдете наистина добри, успели и алфа, по съвременен начин.

Поздрави първи
Не подминавайте никого. Усмихнете се първи. Просто кажете: „Хей здрасти! Как си?“ Не правете грешката да стоите със забит в телефона поглед, неспособни да размените две думи с някого.

Не се бийте на всяка цена
В истинския живот грешките не се поправят във физическа схватка. Нито пък справедливостта се възстановява. Най-много да ви донесат травми, криминално досие или дори присъда. В екстремните ситуации помислите как бихте могли да постъпите с най-малко щети за вас и околните.

Ако се чувствате достатъчно уврени във физическото си състояние и сила след прекараните часове във фитнес залата, не е нужно да доказвате превъзходството си на всеки, който се изпречи на пътя ви. Всички си спомняме клипчето, което се въртеше в социалните мрежи на фитнес батка, който се нахвърля срещу мъж и жена на паркинг, както и негативните реакции срещу същия.

Отстъпете мястото си в градския транспорт

Толкова пък да ме е дразнело, когато като малки ни учеха, че трябва да отстъпваме мястото си в градския транспорт на по-възрастните хора! И винаги питах: „е защооо“, а майка ми ми обясняваше, че така е правилно да се постъпва, защото трябва да се отнасям с уважение към по-възрастните.

Отстъпете мястото си в автобуса или метрото не само на баби и дядовци, но и на бременни жени или такива с малки деца. Всекидневно сме свидетели как това не се случва. Да си призная аз никога не сядам, независимо колко дълго ще се возя с метрото. Не, че се направих на голямата работа, но по този начин отстъпвам мястото си на всеки, който има по-голяма нужда от мен да се вози седнал.
 
Бъдете по-големия човек
Ще има ситуации, в които различни хора се държат зле с вас. Не отвръщайте със същото. Дайте им да видят, като не им отвърнете със същата злоба.

Не се правете на велики

Все едно, че знаете отговорите на всички въпроси на света. И никога не се притеснявайте да попитате някого за нещо, което не знаете или не сте сигурни. Дори и да изглеждате некомпетентни в момента. Никой не се е родил научен.

Оценявайте това, което имате
Дори и да не е най-доброто и това, което искате. Няма нищо лошо в това да си амбициозен, но едно от най-пагубните неща за един алфа мъж е да иска да има това, което има някой друг.

Днес, повечето хора живеят в това, което психологът Даниъл Канеман нарича „satisfaction treadmill“, а социалните медии само натискат бутона за увеличаване на темпото. Така че спрете да търсите следващото ниво на най-доброто. И не се притеснявайте какво мислят хората за вас, с изключение на малкото, които наистина имат значение за вас. Истинското постижение в живота е да се научим как да живеем като нас самите и да се чувстваме уютно в своята кожа. Защото в противен случай нито професионални успехи, нито десетки сексуални подвизи или материални придобивки ви удовлетворят някога.

Love is in the air, отвсякъде!