Мамка им на фалшивите ценности!

icon
Sofialive.bg

Игра на думи? Мускулна треска на мозъка? Току-виж някоя нова гънка? Това ще са само част от последиците, които ще ви причиня след публикуването на този текст. Написах го за вас - невежите. Онези, които не само, че не помните откъде сте тръгнали, а нехаете къде точно отивате. Нямате цели? Мислите си, че нищо не зависи от вас? Помислете какво всъщност е ценното в дните ви!

Кое и защо е ценно? Онова, което ни преподават побелелите учители, или онова, което научаваме? Онова, което срещаме, или онова, с което се запознаваме? Онова, което намираме, или онова, което задържаме близо до нас? Знанието, придобито от някого, или запомнената болка от опарването, което сами сме си причинили? Въпроси, които не се учат преди изпит. Това са от онези екзистенциални въпроси, чиито отговори се намират с времето. За да си мъдър, не е нужно да си с перфектна диплома. Мъдростта в прекия си смисъл е "осъзнаване".

Осъзнаване на онова, което мислиш, че е правилно. По-важното - осъзнаване на онова, което зависи от теб! Тогава шансът ти да разбереш "кой си ти и за какво се бориш" нараства драстично. Знам, че някои от вас съм ги загубил още на четвъртия или петия ред. Други са загърбили четенето на този текст малко след края на първия абзац. Дотук са стигнали малцина. Може би онези от вас, в които има някаква надежда.

Правете добро! Мамка му на онзи в намазания джип, дето ви засече на светофара миналата седмица. Мамка ѝ и на онази кифла, дето ви изложи пред приятелите ви в дискотеката снощи. Мамка им на трафика, на сметката за тока, на колата, че не пали, на шефа, че мрънка, на заплатата, че е малка и не стига... излезте днес навън направете добро! Няма значение, че може и да не постигнете ефекта на бумеранга и да не се върне двойно - вие сте го сторили! Приберете се от работа - обичайте жена си, ценете приятелите си, стремете се да дарявате щастие на всички близки хора, които са важни за вас и обичате...

... защото това е ценното нещо, което ще ви накара да се чувствате удовлетворени в края на деня.
Е, що е то ценност? Ценността е възпитанието и убеждението, че трябва да сте добри хора, защото имаме нужда от такива в ежедневието.

Дерзайте!