Маршрути във Витоша, по които да се разходиш

icon
Sofialive.bg

Събота. Неделя. Искаш да мръднеш някъде, но ти е омръзнало от големият, шумен и препълнен град, от затворените и задушни молове, от магазините, клаксоните и мръсния въздух? Ние ще ти помогнем и ще те пренесем на чист въздух, сред природата, слушайки пеенето на птички и усещайки аромата на борови клонки. Витоша.

Ето някои предложения, от които да се възползваш, когато времето позволява и искаш разходка на открито:

Боянската църква – Копитото

Имай предвид, че този маршрут е може би най-широко разпространеният. Много хора се разхождат именно по него, срещат се планински колоездачи, възрастни хора, както и такива, които правят сутрешния си джогинг. Преходът е около час и половина, върви се предимно по широка поляна. Трудността е сравнително ниска за човек с  нормална физическа подготовка. Крайната точка е стария лифтена станция до кулата, откъде се разкрива невероятна гледка към цялата Софийска котловина. От там тръгват и много туристически пътеки, от които можеш да се възползваш, ако си любител на по-дългите разходки.

Други варианти от Бояна са разходки до Бонския водопад или Боянското езеро, които също са често предпочитани от хората.

кв.Драгалевци – вр.Вълчата скала

По нестандартен маршрут е този от Драгалевския лифт до връх Вълчата скала. Времетраенето е около 3 часа и половина.


До отклонението за хижа Сълзица при тренировъчното трасе на ски бегачите, се следва маркировката на туристическия маршрут към Черни връх. До най-високата точка на върха няма пътеки и се върви по хвойна, камъни и сняг.

Слизането е по малко по-полегато място, по което, обаче, се гази много. Връщането е под лифта до Бай Кръстьо, а оттам по пътека, която извежда на паркинга до спирката на автобус 93. Повече информация за прехода може да намериш в интернет.

хижа Алеко – връх Черни връх

Черни връх е близо до София и това го превръща в може би най-изкачвания връх в България.  За достигането му от хижа Алеко има няколко варианти: дълъг, по-лек маршрут, подходящ за всеки сезон или по-къс, но и по-труден такъв, със стръмно изкачване през ски писта Стената. И по двамата маршрута има маркировки, но отново по-подробна информация за това точно откъде се минава в двата случая, може да намериш на много места из Интернет.

И в двата случая, гледката е разкошна – към Рила и Стара планина, както и към връх Голям и Малък Резен, при ясно време, разбира се.

Планина Витоша предлага изключително много какво да се види – пешеходни маршрути, велосипедни маршрути, екопътеки, невероятни гледки.

Това е само една малка част от всички възможни места за разходка и посещение в хубавите слънчеви почивни дни. Това, че сме заобиколени от невероятна природа е изключително огромен дар, от който трябва да се възползваме възможно най-много. Най-вече като не замърсяваме и не палим огън.

Изключително тъжна гледка е когато отидеш на някое безкрайно красиво и спиращо дъха място из България и видиш опаковка от цигари, солети или други боклуци сред камъните, тревата и пластмасови торбички в клоните на дърветата.

Призовавам всички любители на природата, с желание за походи, разходки, излети и какво ли още не сред нея, да се грижим заедно за това да е толкова хубава още дълги години.

Изхвърляй си боклуците в обозначените за това места, а ако няма такива или са препълнени, сложи си отпадъка в джоба или в раницата и го изхвърли на връщане в града.

И не на последно място – не забравяй да носиш със себе си необходимите неща, без значение за колко кратко си в планината. Тя е опасна и трябва да се отнасяме с уважение към нея и това, което може да крие. Никога не трябва да подценяваме опасностите, както и времето!

Приятна разходка.

 

Автор: Евгения Тошева