Най-досадните герои от малкия екран

icon
Sofialive.bg

През септември новият ТВ сезон нахълта в домовете ни, като от екрана ни поздравиха утвърдените имена и предвания. Нищо ново под слънцето, само старата претоплена манджа. N на брой канали и нищо интересно за гледане по телевизията. Познато ви е, нали?

Прибирам се от работа и сядам на фотьойла за поредната доза „хляб и зрелища“. Включвам на новинарските емисии. За предястие ми сервират дневната доза ужасяваща черна хроника, порция политическо говорене, капчица Доналд Тръмп и времето. Ще захладнява, то е ясно. The winter is coming.

Следва български или турски сериал, по избор - за вечеря. Десертът идва с риалитито и поредното дъно на любимите ни VIP-ове, което понякога продължава до толкова късно, че заспивам преди да съм успял да разбера как завършва поредната драма. Нищо, утре колегите на работа ще разкажат.

В началото на октомври сериозно обмислях дали да не се откажа вече от гледането на телевизия. Освен, че то не ми дава нищо полезно като информация, а и ме лишава от повече време за разговори със семейството, повече време за приятелите или от повече време за четене.

Всички знаем, че свободата на словото в България никаква я няма, а като че ли основната функция на журналистите е да си играят със страховете на хората. Страната ни е на 111-то място в класацията на „Репортери без граници“, по свобода на словото, така че дори няма риск да остана неинформиран. По-скоро, ако гледам има риск да бъда дезинформиран.
При развлекателните предавания от друга страна, също нещо куца. Като че ли в цялата утопия и тяхната функция бе променена, без да разберем, и сега властва антиподът на развлекателност. Подкрепен от цялата плеяда познати до болка лица, които сутрин пият кафе, а вечер се събират на кръглата маса на инквизиторите.

Ясно е, че страната ни не е сред най-големите по територия и население, и истинските звезди или не желаят да участват или отдавна са се превъртяли в пожелалите ги предавания и риалитита. Така бе отворена една свободна ниша, която се запълни със всякакви по професия и разбирания, посредствени, а в някои случаи и не чак толкова морални, личности. Новите родни знаменитости. Досадните герои на нашето време, които никнат като гъби отвсякъде, че дори превключването на канала не може да те спаси. Дават ги и по другата телевизия.

Кои са те?

На първо място, това е групата на плеймейтките, моделите и всякакъв вид златотърсачки.
След толкова години на Златки и други подобни, така и не разбрах какво точно работят тези дами! И как се препитават? Винаги са скъпо облечени, карат луксозни автомобили. Сигурно ще да е нещо много доходоносно. То май се подразбира де, ама по-добре да замълча.

Това, което със сигурност разбрах е, че не са силни много по география. Не знаят и значението на някои думи, ама то за какво им е знание и наука, като те и така са си добре. Но ако преди години, дори и да не блестяха с голям умствен потенциал, тези момичета поне бяха симпатични. Днес и с това не могат да се похвалят.

Не ме разбирайте погрешно! Аз не съм някакъв морален стожер, който съди или сочи с пръст. Аз с въпросните нямам проблем и като ги видя сменям канала. Ама някак си ми става тъпо за тези, които не превключват на друга телевизия, а одобряват и дори се възхищават. Лошо се пише на държава, чиито млади хора (момичета) подражават или мечтаят да бъдат плеймейтки.
Следва групата на измислените знаменитости.

Доста се колебаех кои са по-дразнещи: златотърсачките или fake VIP-овете. Накрая реших, че и двете категории еднакво ме дразнят, но все пак трябва да има някаква поредност.

Знайни и незнайни бизнесмени; преуспяли шивачки; новоизлюпени рапъри, мечтаещи за голямата сцена; всякакъв обслужващ персонал като фитнес инструктори, гримьори и фризьори; както и хора, които са известни с това, че са известни. В голямата си част те са особена категория звезди, с доста големи претенции и амбиции. Преди години са гледали риалити предаванията и често са си мечтали да се докоснат до звездната слава. Днес, когато мечатата им вече е сбъдната, са готови да превъртят играта, на каквото и да е цена.

Сред техните характерни черти са напудрено позьорство, нужда от себеизтъкване чрез прекомерно силно говорене и крайно неразбиране и неприемане на чуждото мнение. Много модерно напоследък е представителите на тази категория, е да се изживяват като разобличители на звезди.

Последната категория сред най-дразнещите ТВ образи, е тази на фолк изпълнителите.

Понякога тайничко си мечтая за времето когато фолка беше низвергнат и си го даваха само по тяхната телвизия. Но сега те са на всякъде: в Брадъра, в Черешката, при Слави, при Гала, при Венета и т.н. Говорят бавно за тежест - да изглеждат по-умни и да не им се познае много диалекта. Една се разделила с поредното гадже, друга се жени за трети път, следващата ходила на екскурзия в екзотична държава – само интересни истории.

Характерно за фолк изпълнителите, е че те не правят песни и видео клипове, а проекти. Всеки техен проект е хит още преди да се е появил на бял свят. Абе те са си цяла планета, но не е сигурно дали това е Земята.
Добрата новина е, че фолка вече позамира и останаха само динозаврите. А както знаем динозаврите са част от предисторията.

Ще кажете - с динозавтите добре, но какво да правим с останалите ТВ дразнители? Отговорът е нищо. Не ги гледайте, не четете за тях, не ги коментерайте. Така те няма да съществуват, няма да са част от вашето ежедневие и съответно няма да ви дразнят.


А тук можеш да видиш какви са 10-те български Божии заповеди

Преоткриването на голотата, концептуалната фотография и свободата