Най-малко си фрий, когато си фрийлансър

icon
Sofialive.bg

Работата на свободна практика става все по-популярно явление и все повече хора я възприемат като примамлива алтернатива. В очите на непросветения, да бъдеш фрийлансър, е един постонян микс от мързелуване, спане до обяд, безкрайни почивки, купони, излежаване по шезлонги с лаптоп на коленете и множество парични постъпления.

С една дума лесно на макс и високи доходи за месеци напред.

Разбира се, тази идеалистична, дори леко инфантилна представа често е доста далеч от истината. В основата на фрийланс дейността стоят същите неща, както и при „обикновената” работа-  труд, постоянство, търпение и желание за развитие. Ако сте решили твърдо да поемете по трънливия път на свободата в служебен план, запознайте се с няколко нейни недостатъка. 

Няма фиксирана отпуска

Свикнали сте да работите (или да имитирате служебна дейност) от 8.00 до 17.00 ( 10.00-19.00) и да се наслаждавате пълноценно на всички уикенди и платени годишни отпуски? Като фрийлансър, вие няма да притежавате нищо сигурно и фиксирано, поне в началото. Ако клиентът е решил да се уточни с вас за някой проект, или друг потенциален да ви потърси за услуга, то не винаги той ще се съобрази с вашето лично време.

Клиентът няма да го е грижа, че имате да вършите куп неща у дома, трябва да разходите кучето, да отидете на пазар или просто искате да поспите малко повече, тъй като вие не разполагате с работно време. Разбира се, винаги може да предупредите, че няма да сте на линия една седмица или 5 дни, но дали това няма да накара потенциалния клиент да потърси някой ваш колега, е въпрос с повишена трудност.

Фрийлансърът не е лесно податлив на ваканционни изкушения, странични ангажименти, лични драми, творчески кризи и мързел. Той се превръща в нещо като свърхчовек и приема този факт без да хленчи излишно.


Не разполага с еднакъв доход всеки месец

Докато натрупа сериозна база от клиенти и поръчки, фрийлансъра не може да се похвали с чак толкова стабилен доход, което понякога може да бъде сериозно предизвикателство.

Дори когато напредне достатъчно и финансите му значително се увеличат, отново не разполага със сигурна месечна заплата, освен ако не поеме обемен и дългосрочен проект ( за минимум година). Добрата новина е, че не му се налага да чака заветния банков превод от шефа в края на месеца и на практика би могъл да получава парични постъпления всеки ден и всяка седмица, които да съумее да разпредели успешно.

Не се комбинира добре с втора работа

Ако смятате, че като изберете фрийлансърството ще ви остава супер свободно време да започнете втора работа (било то и почасова), по-добре се откажете. Не, че не е невъзможно, но накрая ще сте на предела на силите си и може да не успеете да се справите както трябва с всичките си задължения.

Така освен, че пак ще имате шеф и работно време, като се приберете, ще ви чакат куп запитвания, оферти и поръчки, с които ще се справите...за сметка на съня си и малкото останали часове за каквато и да е почивка. Накрая дори кафетата и алармите няма да ви помогнат особено и приказката за двата стола и земята ще важи с пълна сила за вас. И със сигурност няма да имате под ръка времевърт, който да ви помогне да сте на няколко места едновременно.