Най-важните стратегически обекти в даскало:

icon
Sofialive.bg

Както всяко нещо, което ни заобикаля, така и в училищната структура има части, които често остават на заден план. Смятат се за второстепенни не защото са маловажни, а заради нашето тесногръдие. Винаги съм се старал да спазвам обещанията си към вас – читателите. Този път няма да прави изключение и затова пред вас се откриват онези хора, на които обикновено не се обръща внимание в забързания начин на живот сред училищните коридори.

Чистачките в училище

Да, скъпи читатели, дори и въоръжените чистачки стават обект на присмивания и обиди в коридорите на сградите… особено ако имат дъщери на възрастта на учениците. Повярвайте ми, разбира се веднага! Може би единствената чистачка, която не се даваше на тълпата, бе една отзивчива леля в моята гимназия, която си беше спечелила псевдонима „Рамбо“. Правете си сметка…

„ЛаФката“ с главно „Л“

News Feed–ът на училище. Там се създават клюките, там се украсяват историите, там се подклажда всичко! Ако искате да се внедрите в група ученици и да проучите начина им на мислене, то мястото е едно – лавката с главно „Л“. Около всяко училище има много магазинчета но Лавката е една. Ще разберете коя е - обикновено там има най-много фасове по земята, смачкани кенчета от енергийни напитки и картонени чашки от кафе. Ако сте някой на лавката, значи сте някой и в училище. Ако имате паркомясто до лавката, то или сте директора, или сте най-силния в околията. Едно е ясно – на лавката няма скрупули.

Охранителите в училище

Може да се окаже, че е изчезнал безследно, когато настане анархия на двора, но трябва да оценим факта, че когато е нужен нов маркер за дъската, отзивчивостта му е на много високо ниво. Няма човек, който да е по-близък до широката ученическа общественост от охранителя. Търпящ студа, пека, прищевките на всеки учител, клюкарстването на чистачките, глуповатото държание на учениците, тези социални герои са ненадминати в това да се адаптират към заобикалящите ги сложни ситуации.


Е, това видях за дванадесет години в училище. Едва ли изводите, които успях да сформирам за своя престой в училище, са променили коренно представите ви. В края на тази поредица бих искал да споделя, че ученическите години си останаха каймака в живота ми досега. Към всички ученици, четящи това – оценявайте труда на учителите си, както и на всички в училище, които полагат грижи и старание за това училището да е това, което е.