Огненото шоу на Rammstein и изпържените български фенове

icon
Sofialive.bg
Източник: Георги Емилов

Около концерта на Rammstein в Белград се зароди колкото неподозиран, толкова и очакван за българския фен проблем – измекярщината на сръбския хотелиер. Малки и големи хотели и airbnb-та дръпнаха килимчето изпод краката на редица родни фенове, резервирали (и дори предплатили) своите стаи за концерта на Rammstein в Белград. Така сръбските хотелиери изпържиха българските фенове още преди огненото шоу на германската индъстриъл метъл машина.

Целта е ясна – търсенето е огромно и хотелиерите ги е яд, че са си дали стаите на твърде ниски цени и усещат, че могат да изкарат повече. Някои директно отмениха резервациите си едностранно, а други, преценили, че това ще им коства много, се свързват с клиентите, за да ги помолят сами да ги отменят. В имейлите те пишат неща като "Съжаляваме, но на този ден няма да имаме ток" или "Наводнихме се и не можем да ви посрещнем", "В този период няма как да работим" и други подобни странни лъжи.

Този метод не е нов и лично аз съм се сблъсквал с него и в България, включително и с обаждания с предложения като "Тя стаята вече е заета, ама ако я вземете за 30% отгоре, ще я дам на вас и ще го откажа другия". Това е изключително нагъл и гнусен метод, който сега някои сръбски хотелиери прилагат спрямо българските фенове, оставяйки ги без опция за нощувка в дните около концерта. Свободни хотелски стаи в Белград вече не се намират, освен за някакви баснословни суми от сорта на 800 лв. на човек на нощ, ако погледнеш в сайтовете за целта. Хотели, в които нощувката обикновено струва до 200 лв., предлагат стаи за по 1500 лв. в деня на концерта. Няма спекула, ама хич.

Билетите за концерта се изчерпаха почти моментално след пускането им в продажба в края на октомври, а горе-долу тогава повечето хора направиха и своите резервации. Днес обаче фенските Facebook групи, чат канали и форуми са пълни с хора, продаващи своите билети, защото не могат да си позволят нощувка в луксозния туристически рай, наречен Белград.

А шоуто, очаквано, си заслужава. Аз го посетих още в откриващия ден на турнето на 11 май в Прага, като билетите за него свършиха буквално за минути, а хотелските стаи за периода бяха на 98% заети в рамките на час от обявяването на датата. Мога да се пиша късметлия, защото да се намери място за спане в Прага в това време бе изключително трудно и скъпо, тъй като се събраха няколко фактора. Първо – май месец е силен за туризма в Прага. Второ – пада се уикенд, което прави стаите по-скъпи и най-вече трудно за намиране. Трето – точно този уикенд започна световното първенство по хокей в Чехия с участници от 16 държави. Прага се пръскаше по шевовете от хокейни и Rammstein фенове, като само за концерта бяха продадени официално 60 хиляди билета. На място обаче ми се струваше, че има поне 20 хиляди отгоре.

Затова основният ми съвет е – ако си намерите място във Feuerzone (огнената зона) – идете там, макар да е скъпо удоволствие (около 250 лв. за билет). Аз не се добрах до такъв билет и бях с такъв за обикновен правостоящ (около 160 лв.) и макар да се бях набутал доста напред, пак бях на около 100 метра от сцената. Вярно, тя е гигантска, висока е 36 метра в най-високата си точка и широка около 60 метра. На нейния фон шестимата музиканти изглеждат миниатюрни, а отдалеч едва се виждат, особено когато пред теб има поне още 20 хиляди души.

Сцената не е нова, сетлистът също не е неочакван, а Rammstein не са издавали нова музика от "Zeit" насам, но това не пречи на шоуто да е най-вълнуващото концертно изживяване на планетата. И искрено ви съветвам едно – изживейте го, вместо да го снимате. Не мога да опиша колко е нелепо да гледам толкова много народ, стоящ с телефони в ръце през цялото време, за да гледа такова огромно шоу през такъв малък екран. Изживейте го! Изберете си 1-2 песни, на които да снимате (заслужава си на "Du Hast" и "Sonne", може би на "Puppe" също, но през останалото време просто поемайте с цялото си съзнание това, което се случва пред вас. Запаметете го в ума си, не в телефона си. Пуснете 1-2 сторита в социалките и изживейте останалото, защото иначе след концерта ще имате усещането, че не сте му се насладили.


Друг съвет – доберете се до мърчъндайза възможно най-бързо, защото размерите се изчерпват бързо, а опашките са огромни. Освободете си деня, влезте рано, пийте си биричката и прекарайте деня си на мястото на събитието. Независимо дали ще посетите шоуто в Белград или Атина – отидете рано и заемете позиции преди 6 вечерта. Изтърпете скуката на подгряващите пианистки и чакайте голямото шоу.

В крайна сметка – дори да ви цакат с хотела, имате опцията да изкарате целия си ден на мястото на концерта и да се приберете през нощта със споделен транспорт, да речем. Но не изпускайте шоуто. Rammstein са все така енергични и огнени, а красотата на сцената на живо няма нищо общо с това, което виждате по чуждите снимки и видеа. На живо мащабът е различен, а топлината от огньовете на сцената се усеща и на 100 метра разстояние. А аз я усещам и сега, с 1000 км разстояние и 10 дни разлика.

 

Автор: Георги Емилов