Причини за трудното влюбване

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Влюбването не е само психологично, но и биологично състояние. То възниква спонтанно. Усещането е толкова приятно, че много хора мечтаят да го преживяват отново и отново.

Когато се влюбваме трудно, има причини за това и те са следните:

1. Житейски трудности.

Всеки има такива моменти в живота си, през които се поставя на изпитание характерът и способностите му за справяне с превратностите на съдбата.

Понякога ни се струпват едновременно предизвикателства от различен характер: финансови, емоционални, битови. Когато тези фактори се съчетаят с лош сън, нередовно хранене, алкохол и др. всички романтични нагласи се изпаряват. За щастие, това е временно.

2. Недоверие.

Някои хора са по-недоверчиви от други и тази склонност ги води до подозиране у другите на желание за нанасяне на вреда. И жените, и мъжете могат да развият подобни черти в характера си. А това отхвърля възможността за влюбване.


3. Преживени минали разочарования.

Човек може да загуби желанието си да обича, когато се чувства „опарен“ от сериозни проблеми в миналите си връзки. Преживените разочарования, отхвърляне, изневяра, безотговорно или обидно отношение от страна на партньора могат да попречат на влюбването в друг човек.

4. Тежки заболявания.

Някои хронични заболявания на щитовидната жлеза, белите дробове, бъбреците, черния дроб могат да влошат цялостното ни настроение и желание за връзка и любовни отношения.

5. Депресия.

Депресията е състояние на потиснатост на духа, което е свързано с биологични изменения в тялото. Когато сме в депресия, е намалена способността ни да преживяваме приятни емоции, да се чувстваме красиви и обичани и изобщо е намалено самочувствието ни.

6. Изхабяване на емоциите.

Честата смяна на партньорите води до това „изхабяване“ на чувства и емоции. Случва се най-често на неуверените хора. Отвън стои страхът от загуба на идентичност и самоунищожение.

Все пак надежда има. Психотерапия би помогнала. Силните чувства не са монопол или достояние на единици. Всички сме в състояние да ги изпитаме, нали?

 

Автор: Светла Трифанова

Източник: High View Art