Софийското метро, мой

icon
Sofialive.bg

Добре дошли в София! Преминали сте най-голямото изпитание – Централна гара. Сега е ред да преминем и прага на метрото. Гордост на софиянци от далечната 1998 г., метрото е не само най-бързият вариант за пътуване в столицата, метрото е институция. Няма друго място в града, където да видите всякакви по вид хора. Тук неволно може да станете и статист в реклама на някой известен персонаж от родния ефир или пък да се видите в клип на песен на добре познат наш изпълнител.

Спокойно, не всяко ваше влизане в метрото излиза на телевизионен екран. По-голям е шансът да влезете в „Забелязано в София“. Това са напълно безплатни 30 секунди слава, от която всеки варненец би се възползвал с удоволствие. Папараците са навсякъде. Етиката във Фейсбук отдавна е дала мястото си на нуждата от сензация.

Най-първото нещо, което ще забележите, когато влезете в метрото, това са касите, от които се закупуват билетчетата. Работещите по гишетата се делят на две групи – отзивчиви и такива, които те оставят да се пържиш сам в подземията. Бъдете готови, ако се наложи сами да се ориентирате по маршрутите на мотрисите – някои от служителите не знаят ляво и дясно.

Посоките не са важни, когато опрем до проверка на лични документи. Всеки малко или много се стряска, когато униформен служител ни изненада с рутинна проверка. С уважение към служителите на МВР казвам, че яденето на сандвичи и проверяването на лични карти не е особено съвместимо. Не вярвам апелът ми да стигне до представители на униформените, но не яжте докато работите с цивилното население. Миризмата на пържени картофи подронва сериозно авторитета на МВР.
 
Когато говорим за градския транспорт, мое абсолютно задължение като гражданин е да спомена и контрольорите. Варненци и провинциалисти, обърнете се с повишено внимание към тази част от текста – спасява живот. Няма да крия, че дори и редовен, често пъти усещам как колената ми омекват, когато служители от Центъра за градска мобилност посетят средството, в което се движа. Страхопочитание, почит или просто страх – чувството е неопределено, но е обществена тайна, че бойните умения на „хората в черно“ са ненадминати. Не ги подценявайте! Това е типична провинциална грешка. Ако сте в столичния градски транспорт и видите бягащи около превозното средство хора, то това означава, че само преди секунди са се измъкнали от лапите на закона. Сторете път в такава ситуация, не бъдете съвестни.

Едно е сигурно – метрото е и ще остане най-бързият транспортен вариант в столицата. Всички замесени служители са цветът, без който пътуването никога нямаше да е толкова интересно и вълнуващо. Бъдете толерантни към тях. Ще ви дам безплатен съвет не бързайте да се карате с бабите в трамвая. Може да ви изиграе много лоша шега. От опит не боли – впуснете се в приключението!